Branimir Šutalo: Moji favoriti za Oskara

Filmski kritičar In-Portala donosi pregled filmova koji se ove godine natječu za najprestižniju nagradu u filmskoj industriji te prognozira tko su, po njegovu sudu, izgledni favoriti u šest najvažnijih kategorija za zlatnog kipića

U noći s nedjelje na ponedjeljak će se u Dolby Theatru  u Los Angelesu održati 86. dodijela Oscara, godišnjih nagrada američke akademije za filmsku znanost i umjetnost. Oscari se ove godine dijele tjedan dana kasnije nego inače zbog preklapanja s zatvaranjem Zimskih olimpijskih igara. Voditeljica ceremonije bit će po drugi put TV voditeljica Ellen DeGeneres, koja je prvi put ovu blještavu priredbu vodila 2007. godine. Filmovi Američki varalice i Gravitacija predvode filmove po broju nominacija. Oba filma će u oskarovsko veće ući s 10 nominacija.
Kako bismo izravno vidjeli tko je što odjenuo i jeli tko zaplakao zahvaljujući majci što ga je rodila, morat ćemo se strpiti do nedjeljne noći. Do tada vam nudimo analizu i prognozu tko su favoriti u šest najvažnijih kategorija, za najbolji film, redatelja, glavnog i sporednog glumca i glumicu. Kako je već uvriježeno da domaće kladionice u svoju ponudu uvrštavaju i Oscare, molimo vas da ove prognoze ne shvaćate preozbiljno jer ne odgovoramo za uložene novce. 
Najbolji film:

12 godina ropstva
Američki varalice
Dobri dileri iz Dallasa
Gravitacija
Kapetan Phillips
Ona
Nebraska
Philomena
Vuk s Wall streeta
2013. godina se u filmskim krugovima smatra jednom od najboljih godina za američki film još od 70-ih. Utrka života, Sve je izgubljeno, Adelin život, Batler, Postaja Fruitvale, Jasmin French, Prije ponoći, U glavi Llewyna Davisa, samo su neki od odličnih filmova koji nisu nominirani ove godine, a većina bi ih bila nominirana bilo koje druge godine.12 godina ropstva: Chiwetel Ejiofor i Michael Fassbender
Ipak kad se podvuće crta, kao favoriti se izdvajaju 12 godina ropstva, Američki varalice i Gravitacija, tri filma koja ne mogu biti različitija, a ova ekliktična ponuda favorita također potvrđuje tvrdnju o 2013. godini kao o renesansi američkog filma.
Ipak kad se podvuče  dvostruka crta, postavlja se pitanje postoji li uopće dvojba, tj. trojba, o dobitniku ovogodišnjeg Oscara za najbolji film? Ja bih rekao da ne postoji. 12 godina ropstva, zbog američkog istočnog grijeha prema crncima,  sa sobom nosi takvu moralnu težinu, da kraj njega, ostali nominirani odjednom postaju trivijalna zabava. Osim toga bit će to i zaslužen Oscar.
Prognoza: 12 godina ropstva za najbolji film

Najbolji redatelj:
David O. Russell (Američke varalice)
Alfonso Cuarón (Gravitacija)
Alexander Payne (Nebraska)
Steve McQueen (12 godina ropstva)
Martin Scorsese (Vuk s Wall streeta)
U ovoj kategoriji možemo govoriti o pravom dvoboju između Alfonsa Cuaróna i Stevea McQueena. Pitanje koje se odmah nameće je, mora li redatelj najboljeg filma također dobiti Oscara? Sudeći prema prošlogodišnjem iskustvu, ne mora biti niti nominiran, ali to već spada u oskarovske ekscentričnosti. Dakle, ove godine ćemo opet svjedočiti tome da redatelj najboljeg filma neće dobiti zlatni kipić. O tome što je uradio Alfonso Cuarón u Gravitaciji ne mogu, kao slijepa osoba, govoriti jer se radi o ponajprije vizualnom fenomenu. Dovoljan mi je podatak da su ga neupućeni novinari znali upitati kako je bilo snimati film u svemiru.
Prognoza: Alfonso Cuarón   za najboljeg redatelja

Najbolji glavni glumac:
Christian Bale (Američki varalice)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (Vuk s Wall streeta)
Chiwetel Ejiofor (12 godina ropstva)
Matthew McConaughey (Dobri dileri iz Dallasa)
Chiwetel Ejiofor se, za stoički kontroliranu i snažnu ulogu Solomona Northupa,   dugo vremena činio kao siguran favorit u ovoj kategoriji. Činio se, sve dok se nije pojavio Matthew McConaughey. Uloga Rona Woodroofa, koji se, nakon što sazna da ima AIDS, transformira od homofoba do tolerantnog prema homoseksualcima, barem dok mu oni donose zaradu – nešto slično kao i Hollywood – ima sva Dallas Buyers Club: Matthew McConaughey i Jared Letoobilježja tipične oskarovske uloge. Fizička transformacija praćena radikalnim mršavljenjem, AIDS, povijesna tematika, hrpa situacija gdje glumac može varirati osjećaje od tuge, bijesa pa do čvrste determinacije, sve je to McConaugheyu na raspolaganju i on to vrhunski koristi. Naravno da se ne zaboravlja obilato koristiti kašljucanjem, najefektnijom glumačkom metodom koja nam želi dati do znanja da je lik teško bolestan, a kad se krv iskašljuca onda znamo da je piši kući gotovo je...

Prognoza: Matthew McConaughey  za najboljeg glumca     

Najbolja glavna glumica:

Amy Adams (Američki varalice)
Cate Blanchet (Jasmin French)
Sandra Bullock )Gravitacija)
Judi Dench (Philomena)
Meryl Streep (Kolovoz u okrugu Osage)
Ovdje se stvari čine prilično jednostavnima, a naročito kad se uzme u obzir da sam i sam u recenziji Jasmin French za IN-PORTAL  preporučio stavljanje kuće na Oscara za Cate Blanchet. Tako je bilo tada, tako je i sada, ali ne baš u potpunosti. Cate Blanchet je i dalje favorit, ali se u priči pojavio tamni oblak optužbi za pedofilstvo koje godinama prate Woodya Allena. Hoće li nedavna zastrašujuća ispovijest Allenove usvojene kćerke Dylan Farrow naškoditi već bezeciranom Oscaru za Blanchet, ostaje nam vidjeti. Ako se to dogodi, Amy Adams se čini kao izvjesna rezervna opcija.
Prognoza: Cate Blanchet za najbolju glumicu

Najbolji sporedni glumac:
Barkhad Abdi (Kapetan Phillips)
Bradley Cooper (Američki varalice)
Michael Fassbender (12 godina ropstva)
Jonah Hill (Vuk s Wall streeta)
Jared Leto (Dobri dileri iz Dallasa)

Ova kategorija se u početku činila kao jedna od najizjednačenijih. Jedino se Jonah Hill činio kao jedini koji će se sigurno morati zadovoljiti samo nominacijom. Drugi koji je ispao iz borbe je Michael Fassbender koji je i javno objavio da mu lobiranja za Oscara idu na živce i preporučio akademiji da glasuje za ostale kolege. Uostalom, ne bi bilo u redu da drugu godinu zaredom, Oscare za filmove o crnačkom ropstvu osvoje jedini relevantni bijeli likovi koje još k tome tumače Austrijanac i Nijemac.
Utrka za kipićem u ovoj kategoriji će svejedno biti napeta, a ja ipak tipujem na Jareda Leta.
I to mi je neki Oscar.
Prognoza: Jared Leto za najboljeg sporednog glumca
Najbolja sporedna glumica:
Sally Hawkins (Jasmin French)
Jennifer Lawrence (Američki varalice)
Lupita Nyong'o (12 godina ropstva)
Julia Roberts (Kolovoz u okrugu Osage)
June Squibb (Nebraska)
Ovdje se ponovo susrećemo s pravim dvobojem između Lupite Nyong'o i Jennifer Lawrence. Nyong'o  ima nešto veće izglede da osvoji Oscara za svoju mučenićku ulogu jer bi davanje još jednog Oscara Jennifer Lawrence bilo malo previše oskarovskog hajpa za njenu mladu karijeru. To je u svojim izjavama dala naslutiti i sama Lawrence koja još nije napunila 24 godine.
Sad kad sam nabacao svoje prognoze bit će mi još zanimljivije pratiti holivudsku filmsku paradu. Samo da nam domaći komentatori previše ne zagorčaju užitak.

Branimir Šutalo

Naslovna fotografija: Sanjin Strukić/24sata