Kultna kazališta na Broadwayu postaju dostupna osobama s invaliditetom

"Ova odluka je kulminacija dugotrajne borbe da Broadway, simbol grada New Yorka i kulturno blago, postane mjesto dostupno osobama s invaliditetom“, kaže Preet Bharara, državni odvjetnik njujorškog južnog distrikta

Čak devet kultnih njujorških kazališta su donijela odluku o uklanjanju više od 500 fizičkih barijera s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri posjeti njihovih predstava. Odluka, donešena 29. siječnja, rezultat je pritiska kojega je na broadvejska kazališta izvršilo njujorško državno odvjetnišvo zbog flagrantnog kršenja Zakona o osobama s invaliditetom, posebice pravilnika o dostupnosti. 
Kazališta će također morati osigurati 70 mjesta za osobe u invalidskim kolicima i osigurati 130 mjesta za one kojima invaliditet ne spriječava korištenje regularnih stolaca. Prema dogovoru s odvjetništvom, pri rezervaciji ulaznica, kazališta moraju dati prioritet osobama s invaliditetom.
"Ova odluka je kulminacija dugotrajne borbe da Broadway, simbol grada New Yorka i kulturno blago, postane mjesto dostupno osobama s invaliditetom“, kaže Preet Bharara, državni odvjetnik njujorškog južnog distrikta.
Nova odluka predviđa da svi stariji objekti, a kazališta su vrlo često takva,moraju što prije ukloniti sve fizičke barijere. U suprotnom, kazne će, u financijskom smislu, biti rrigorozne, a prijeti im i privremene obustave rada.
Slavna broadvejska kazališta koja su obuhvaćena ovotjednom odlukom su: The Brooks, Atkinson, The Gershwin, The Lunt-Fontanne, The Marquis, The Minskoff, The Nederlander, The Neil Simon, The Palace i The Richard Rogers. Sve fizičke barijere moraju biti uklonjene u slijedeće 3 godine.         
Nažalost, obavezno omogućavanje naracije broadvejskih predstava za slijepe i slabovidne njujorško državno odvjetništvo nije predvidjelo u svojoj odluci. Iako neka broadvejska kazališta imaju omogućenu naraciju u svome repertoaru, odluka kojom bi se ona učinila obvezatnom bila bi za pohvalu. Ovako se nastavlja tradicija neshvaćanja kako je jednako važno omogućiti adaptaciju vizulnih sadržaja za slijepe i slabovidne, kao što je važno ukloniti fizičke barijere osobama s teškoćama u kretanju.

B. Šutalo