DOKUKINO KIC Nagrađivani dokumentarac 'Mala Palestina (Dnevnik opsade)' uz popratni razgovor

Razgovor će se fokusirati na temu života u egzilu kao i sveprisutnije cenzure osoba koje javno brane prava Palestinaca te raspravu o sredstvima na raspolaganju za izražavanje solidarnosti s izbjeglicama iz Gaze i narodom Palestine

Mala Palestina

 

Na repertoaru Dokukina KIC u petak, 24. studenogs početkom u 19 sati, višestruko je nagrađivani dokumentarac o neuništivom duhu pod opsadom 'Mala Palestina (Dnevnik opsade)' u režiji Abdallaha Al-Khatiba.

Nakon projekcije  održat će se razgovor s Eminom Bužinkić, aktivistkinjom i istraživačicom s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Amani, hrvatskom državljankom porijeklom iz Palestine i članicom Inicijative za slobodnu Palestinu koji će moderirati muzeologinja i aktivistkinja Petra Matić.

Razgovor će se fokusirati na temu života u egzilu kao i sveprisutnije cenzure osoba koje javno brane prava Palestinaca te raspravu o sredstvima na raspolaganju za izražavanje solidarnosti s izbjeglicama iz Gaze i narodom Palestine.

U okrugu Yarmouk (Damask, Sirija) između 1957. i 2018. nalazio se najveći palestinski izbjeglički kamp na svijetu. Kada je izbila Sirijska revolucija režim Bashara Al-Assada vidio je Yarmouk kao utočište pobunjenika i potencijalno žarište otpora te je 2013. pokrenuo njegovu opsadu. Postupnim uskraćivanjem hrane, lijekova i struje Yarmouk je odsječen od ostatka svijeta.

Redatelj Abdallah Al-Khatib rođen je u Yarmouku i živio je tamo sve dok ga 2015. nisu izbacili vojnici Daesha. Između 2011. i 2015. on i njegovi prijatelji dokumentirali su svakodnevicu stanovnika kampa pod opsadom koji su se odlučili suočiti s bombardiranjem, izmještenošću i gladi i suprotstaviti im okupljanje na prosvjedima, učenje, glazbu, ljubav i radost.

- Opsada je dugačka poput dana u zatvoru. Poput željeznice u pustinji za vrućeg ljetnog dana. Ona je staza koja vodi u ludilo ili samoubojstvo. Pod opsadom vrijeme je stvarni zatvor opkoljenih. Čuvajte se. Vrijeme ubija one koji ga slijede. Ostavite ga na miru. Ispunite prazninu sa značenjem što više možete - napisao je Abdallah Al-Khatib.

 

In Portal

 

Povezane vijesti