5. UPSET ART Festival umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom ruši barijere

Festival je uistinu bio inkluzivan u svakom segmentu, dakle u programskim su sadržajima sudjelovale i osobe s invaliditetom, bilo kao glavni akteri ili kao stručni suradnici koji su izricali svoje mišljenje o kvaliteti samih programa, kaže organizator festivala Ivan Hromatko

Ivan Hromatko

Ivan Hromatko

- Inkluzija nema alternativu, cilj našeg festival ukazati je na tu činjenicu koje, nažalost, dobar dio javnosti, pa i javnih politika, još uvijek nije svjestan - rekao nam je Ivan Hromatko, prvi čovjek ovogodišnjeg UPSET ART festivala umjetnosti i inkluzije osoba s invaliditetom.

UPSET ART festival, peti po redu, tradicionalno se održavao u Centru za kulturu Trešnjevka od 6. do 14. studenog, a ovaj je poseban po tome što je okupio rekordan broj sudionika, i to ne samo onih iz Lijepe naše. Festival je naime ugostio profesionalno kazalište gluhih ‘Rajduga’ koji su u Zagreb stigli iz ukrajinske prijestolnice Kijeva.Također, na kazališnim daskama festival po prvi put su nastupili i predstavnici neke nacionalne manjine u Hrvatskoj, točnije glumci iz Kazališne sekcije Ukrajinske zajednice Grada Zagreba koji su izveli predstavu ‘Začarana ljepotica’.

- Festival je uistinu bio inkluzivan u svakom segmentu, dakle u programskim su sadržajima sudjelovale i osobe s invaliditetom, bilo kao glavni akteri ili kao stručni suradnici koji su izricali svoje mišljenje o kvaliteti samih programa. Zapravo, cijeli program festivala vodio se porukom inkluzije i motom ‘ništa o nama bez nas’, a naš zajednički, sukreirani program prezentiralo je čak 175 umjetnika i umjetnica sa i bez invaliditeta, podijeljenih u 43 programa koji su uključivali izložbe, predstave, koncerte, plesne i glazbene, edukativne i stručne programe za sve uzraste - nastavlja Hromatko.

Festival su sufinancirali Gradski ured za kulturu i civilno društvo te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja.

U likovnom programu bile su upriličene izložbe umjetnika sa i bez invaliditeta iz sedam hrvatskih županija te ‘Inkluzija’ - skupna izložba radova pristiglih na natječaj za vizual festivala, uključujući i pobjednički rad ‘S potragom za kod’ Lucije Agić.

U glazbenom programu publika je uživala u koncertima gluhih umjetnika Deaf ARRT banda, Mailman & Slowfinger te Deaf banda DLAN.

- Ponosni smo na činjenicu da je u studenom na Trešnjevci inkluzivnost ponovno bila u središtu pozornosti. Inkluzija za nas nije tek moto ‘ništa o nama bez nas’, naš festival živi je dokaz kako ta inkluzija funkcionira na djelu. A funkcionira itekako dobro, iznad svih očekivanja - kaže za kraj Hromatko.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti