ŽENA I MAGIJA predavanje Martine Findrik u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke poziva na predavanje Martine Findrik 'Žena i magija' koje će se održati 25. listopada 2023. s početkom u 19 sati u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Vizual.

 

- Vještica je žena, a muškarac čarobnjak. U doba najgorih progona na optuženičkoj klupi stoji žena. Slijediti tragove ove mizoginije nije lako posebice s obzirom na to da je neće pregaziti vrijeme. Od Hekate, do kampova za vještice u Nigeriji našeg doba, kamenovanja žena u Indiji. Čime žena plaši da bi je se tako napadalo? - pita organizator.

- Naša europocentrično društvo vještice promatra prvenstveno kroz veliki progon koji je zahvatio europske zemlje od kraja 14., 15. stoljeća pa do 18. stoljeća, ili kao što je to slučaj u hrvatskim zemljama od kraja 17. stoljeća pa do sredine 18. stoljeća. No problematika progona puno je zlokobnija, vještica je svojstvena svim kulturama i u različitim društvima, stoljećima i podnebljima najčešće je upravo žena. Ili je ženski spol po svojem genetskom kodu specijalizirao magijske čini, ili je posrijedi nešto drugo.

 

Izvor: Centar za ženske studije

 

Povezane vijesti