UDRUGA GLUHIH NOVA GRADIŠKA Financijska podrška Ministarstva kulture i medija za bolju komunikaciju s čujućom populacijom

Komunikacija i interakcija s čujućom većinskom populacijom je najveći problem, kao i inkluzija i interakcija gluhih i nagluhih osoba i djece s teškoćama, kažu iz udruge

Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška ovih je dana za program 'Medijima do kulture' potpisala ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH kao davateljem financijskih sredstava ukupne vrijednosti od 15.000 eura, za razdoblje od kolovoza 2023. do srpnja 2024. godine.

- Komunikacija i interakcija s čujućom većinskom populacijom je najveći problem, kao i inkluzija i interakcija gluhih i nagluhih osoba i djece s teškoćama - kažu iz udruge.

- U suradnji s našim partnerom, Gimnazijom Nova Gradiška-inkluzivnom školom, UGNG će u vremenskom periodu od 12 mjeseci provoditi više radionica putem kojih ćemo zbližiti učenike s našim članovima, educirati ih kako pristupiti i komunicirati s osobama oštećena sluha te ih upoznati s kulturom gluhih i objaviti njihove uspjehe u dosadašnjem djelovanju kroz udrugu.

Tumači/prevoditelji znakovnog jezika UGNG će prevoditi između članova i učenika te provoditi navedene aktivnosti.

Uz informatičku opremu koju posjedujemo, naručit ćemo, za potrebe snimanja, video profesionalnu kameru te dodatnu opremu koju bi ostavili našim partneru. GNG s filmskom skupinom bi napravila film u kojem učenici i naši članovi prikazuju kako postupati i pristupiti gluhoj osobi te prikazati kroz film primjerom kako izgleda jedan dan u životu gluhe osobe i situacije u kojima se može naći. Film je predviđen s pratećim titlom na hrvatskom jeziku i dodatnim na engleskom jeziku, tumačem koji prevodi na znakovnom jeziku i audio za slijepe i gluhoslijepe osobe.

Novinarska sekcija partnera bi u suradnji sa UGNG pokrenula časopis za gluhe u dva broja na godišnjoj razini, a uz njihovo iskustvo bi osmislili nove brošure s osnovama znakovnog jezika i opće informacije o pristupanju gluhim i nagluhim osobama za širu populaciju.

UGNG ispunjava ciljeve programa putem medija u suradnji sa GNG sljedećim koracima: audiovizualno snimanje filma, tiskanje brošura i časopisa, tiskanje knjige o uspjesima UGNG te športske udruge ŠUG.

Po završetku programa nastavit ćemo suradnju s novogradiškom gimnazijom, a šira zajednica moći će se upoznati s djelovanjem i aktivnostima Udruge gluhih i nagluhih, kao i Šporstke udruge gluhih Nova Gradiška putem knjige koju ćemo tiskati povodom četvrt stoljeća udruge.

 

In Portal

 

Povezane vijesti