VIROVITIČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE Zbornik kriminalističkih priča 'Kristalna pepeljara'

Nakon prethodnih laureata natječaja, Marije Hardi iz Vukovara i Marka Marasa iz Zagreba, nagrada je za 2022. godinu otišla u Šibenik, autoru Robertu Aralici za priču 'Natkrovlje od čempresa'

Natječaj 'Kristalna pepeljara'

 

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici i ove godine provodi književni natječaj za najbolju kratku kriminalističku priču 'Kristalna pepeljara', a kao rezultat prethodnih natječaja objavljen je Zbornik priča u digitalnom i tiskanom izdanju, saznajemo na portalu culturenet.hr.

Natječaj je posvećen hrvatskom književniku, 'virovitičkom Simenonu' i autoru tridesetak kriminalističkih romana Milanu Nikoliću (1924.-1970.), a nagrada za najbolju kriminalističku priču nazvana je po jednom od njegovih najboljih djela.

Nikolić je rođen 20. lipnja 1924. u Osijeku, a preminuo je 18. rujna 1970. u Virovitici. Poznate su njegove knjige 'Nije bilo slučajno', 'Đaci na Golom otoku', 'Prsten s ružom' te 'Sibirski pečat'.

Zbornik kratkih kriminalističkih priča s natječaja 'Književna pepeljara' za 2020. i 2021. godinu dostupan je na mrežnoj stranici Ogranka Matice hrvatske u Virovitici, na poveznici maticavirovitica.wixsite.com.

Da podsjetimo, od 1. kolovoza do 1. studenog 2022. u organizaciji virovitičkog ogranka Matice hrvatske trajao je 3. međunarodni književni natječaj 'Kristalna pepeljara' za najbolju kratku kriminalističku priču 2022.

Na prva dva natječaja pristiglo je čak 129 priča koje su objavljene u digitalnom zborniku, dok je na 3. književni natječaj 'Kristalna pepeljara' pristiglo 48 kriminalističkih priča.

Nakon prethodnih slavodobitnika Natječaja, Marije Hardi iz Vukovara (pobjednička priča 2020.) i Marka Marasa iz Zagreba (pobjednička priča 2021.), nagrada je za 2022. godinu otišla u Šibenik, autoru Robertu Aralici za priču 'Natkrovlje od čempresa'.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti