ROSIE JONES Žena s invaliditetom koja je postala dilerica droge

Rosie od rođenja ima cerebralnu paralizu i nije joj bilo teško portretirati glavnu junakinju kojoj je dozlogrdilo biti građankom drugog reda

Rosie Jones

 

Bilo je to izazovno vrijeme za glasovitu komičarku Rosie Jones dok je snimala novu humorističnu seriju 'Disability Benefits' (Invalidnine) za britanski Channel 4.

Na set je 33-godišnja Rosie došla iscrpljena dugotrajnom bolešću i samo nekoliko tjedana nakon što je izazvala bijes javnosti uvredljivim naslovom svog dokumentarca koji je istraživao mržnju prema osobama s invaliditetom na internetu. Dokumentarac 'Am I A R*tard' uvrijedio je brojne osobe s intelektualnim teškoćama i članove njihovih obitelji jer se riječ 'r*tardiran' smatra jednim od najskandaloznijih izraza političke nekorektnosti.

Kako god bilo, Rosie je u suradnji s koscenaristom Peterom Fellowsom napisala duhovitu priču o ženi s invaliditetom koja, iz osvete prema diskriminatornom društvu, postaje dilerica droge. Rosie od rođenja ima cerebralnu paralizu i nije joj bilo teško portretirati glavnu junakinju kojoj je dozlogrdilo biti građankom drugog reda.

Službeni sinopsis za seriju 'Disability Benefits' opisuje ženu kojoj su državne beneficije srezane na egzistencijalni minimum. Nakon što je otpuštena s posla, nema više što izgubiti te počinje graditi dobro organizirano carstvo narkotika. Ali ona nije prosječna ulična prodavačica droge - oštroumna je, duhovita, zajedljiva, visoko obrazovana - i povrh svega ima zeznutiji invaliditet. Ima li bolje maske za kriminalne aktivnosti nego biti potpuno otpisan od strane pokvarenog sustava koji postoji da štiti zakon?

- Nevjerojatno sam uzbuđena što ću snimati 'Invalidnine' za Channel 4. Oduvijek mi je bio san imati vlastiti sitcom i sada se to ostvaruje - rekla je Rosie.

Charlie Perkins, voditelj odjela za komediju na Channel 4, nazvao je Rosie nacionalnim blagom. Posve opravdano, jer serija 'Disability Benefits' donosi dosad neviđenu sliku stvarnog života s invaliditetom.

 

Mladen Kristić