ZOVI ME MOJIM IMENOM Pokrenuta izdavačka kuća koja podupire glazbenike s invaliditetom

Daniel Trush, po kojemu je i nazvana izdavačka kuća, kaže kako iza cijelog projekta stoji jasna poruka: fokusirajte se na osobu, a ne na invaliditet

 

Ovaj srpanj pamtit ćemo kao Mjesec ponosa osoba s invaliditetom, a tijekom obilježavanja u New Yorku je pokrenut uistinu jedinstven projekt koji podiže svijest o pravima Osi populacije.

S tom je namjerom, naime, osnovana 'Danielova glazbena zaklada' na Upper East Sideu, izdavačka kuća za glazbenike s invaliditetom. Njihov prvi glazbeni uradak nazvan je 'Just Call Me By My Name' (Samo me zovi mojim imenom), koji promovira pet umjetnika koji svijetu pokazuju da je njihov identitet nadrastao njihov invaliditet.

Daniel i Ken Trush suosnivači su zaklade. Daniel je pjevač i tekstopisac koji je povratio motoričke funkcije nakon što je bio u dugotrajnoj komi dok je imao tek dvanaest godina. 

Dva druga talentirana umjetnika na etiketi su Jake Nielson, blues gitarist rođen s cerebralnom paralizom te Iolanta Mamatkazina, 12-godišnja operna pjevačica koja je slijepa.

Njihov debitantski album obuhvaća niz stilova, od pop, rock i rap pjesama do operne arije. Ken Trush, suosnivač i upravni direktor Daniel's Music Foundationa, nada se da će to promijeniti način na koji javnost percipira osobe s invaliditetom. Njegov sin Daniel, po kojemu je i nazvana izdavačka kuća, kaže kako iza cijelog projekta stoji jasna poruka: fokusirajte se na osobu, a ne na invaliditet.

- Nemojte me zvati čovjekom koji je preživio aneurizmu mozga ili žrtvom moždanog udara - rekao je Daniel. - Samo me zovite Daniel, Dan, Danny ili Čovjek s Manhattana.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti