NOVE ZVIJEZDE GASTRONOMIJE Čudesni restoran dizajniran za djecu s razvojnim teškoćama

Vlasnici restorana također surađuju s lokalnim školama kako bi ponudili plaćene poslove srednjoškolcima s razvojnim teškoćama i na taj im način pomogli da steknu radno iskustvo i razviju životne i kulinarske vještine

Brandonov restoran

 

Koliko samo u ovom mračnom svijetu ima svijetlih točaka koje čovjeka oraspolože i inspiriraju, dirnu ga u ono malo duše što mu je ostalo.

Jedna od tih točaka je nova gastronomska destinacija u gradiću Wildwood Crest koji za misiju ima poslužiti ukusne poslastice, no ponajprije pružiti gostoljubivo odredište za obitelji djece s teškoćama u razvoju. Restoran se zove 'Brandonova palačinkarnica i sladoledarnica', a vlasnici Aimee i Karl Famiano dali su mu ime po svome sinu koji ima autizam, neverbalan je i teško se uklapa u društveno okruženje.

Tijekom godina, supružnici su primijetili kako bi Brandon kada bi odlazili u druge restorane često bio zanemaren i ignoriran dok bi večerao sa svojom obitelji.

- Poslužitelji mu ne bi dali jelovnik jer bi pretpostavili da ne zna čitati – kaže mama Aimee.

- Izraz njegova lica zbog nedostatka uključenosti i suosjećanja bio je neopisivo bolan. Zamislite samo kakav je to osjećaj biti za stolom s hrpom ljudi, a tebe nitko ne gleda, na doživljavaju te kao gosta vrijednog pažnje.

Njihov je prvotni cilj bio da restoran postane Brandonovo 'mjesto iz snova' kako bi jednog dana mogli posao prepustiti njemu. Od dekoracije do jelovnika i obučenog osoblja, palačinkarnica poseban naglasak stavlja na detalje koji doživljaj objedovanja čine inkluzivnijim. Na primjer, postoje dva jelovnika koji sadrže mnoge stavke za doručak, ručak i deserte koji se poslužuju u Brandonu. Međutim, drugi je jelovnik 'izbornik sa slikama' koji ima fotografije raznih delicija kako bi mališani koji nisu verbalni mogli pokazati ili zaokružiti jelo markerom kada su spremni naručiti.

- Ovo je nevjerojatno iskustvo čak i za neurotipičnu djecu koju samo želite naučiti pristojnom ponašanju ili društvenim vještinama - rekla je Aimee.

Ušavši u Brandon’s, gosti će također uočiti pult prekriven djelićima slagalice koja ilustrira autizam, a tu je i košara puna senzornih igračaka za mališane svih uzrasta i razvojnih s kojima se mogu zabavljati dok čekaju hranu. A ako restoran postane preglasan, poslužitelji mogu gostima ponuditi slušalice za suzbijanje buke.

Vlasnici kažu da su mali znaci pažnje, kao što je izravan kontakt očima s djecom dok im se poslužuje hrana, ono zbog čega se ljudi osjećaju istinski dobrodošli i opušteni u Brandonovoj palačinkarnici i sladoledarnici.

Misija restorana je i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Brandon, njihov sada 25-godišnji sin, pomaže pospremajući tanjure, servira pribor za jelo ili drugima delegira zadatke poput pravog gazde restorana. Brandonova palačinkarnica također surađuje s lokalnim školama kako bi ponudila plaćene poslove srednjoškolcima s razvojnim teškoćama i na taj im način pomogla da steknu radno iskustvo i razviju životne i kulinarske vještine.

Mladen Kristić