ČETIRI DANA KULTURE I UMJETNOSTI Prvo izdanje festivala 'Svi smo mi nahero' u Centru za kulturu i informacije Maksimir

Ovaj festival nastaje iz velike potrebe da se u kvartovima izvan centra grada stvori kulturno mjesto i navika odlaska na predstave nezavisne scene i umjetničke radionice koje promoviraju otklon od dominantnih koncepcija i pružaju polaznicima drugačiji pogled na umjetnost koji je holistički, okrenut međugeneracijskoj komunikaciji i zajedničkom stvaranju, opisala je Rajna Racz

Festival Nahero

 

Centar za kulturu i informacije Maksimir ove će uz park Maksimir godine ugostiti prvo izdanje festivala Svi smo mi nahero koji će od 13. do 16. travnja, za građane od 7 do 77 godina, četiri dana (ra)širiti raskošnu programsku lepezu koja isprepliće glazbenu, vizualnu i izvedbenu umjetnost.

Ovaj 'nomadski' festival pod vodstvom svestrane zagrebačke redateljice Rajne Racz u fokus stavlja zagrebačke kvartove i jačanje nezavisne kulturne scene, kao i brigu o mentalnom zdravlju te holistički pristup.

- Ovaj festival nastaje iz velike potrebe da se u kvartovima izvan centra grada stvori kulturno mjesto i navika odlaska na predstave nezavisne scene i umjetničke radionice koje promoviraju otklon od dominantnih koncepcija i pružaju polaznicima drugačiji pogled na umjetnost koji je holistički, okrenut međugeneracijskoj komunikaciji i zajedničkom stvaranju - opisala je Rajna Racz.

Premijerni festival Svi smo mi nahero koji ima slobodan ulaz za sva događanja i radionice (za koje je potrebna prethodna najava), namijenjen je mladima i svima koji se tako osjećaju, a posebno osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima, kojima cijeli niz edukativno-kreativnih radionica i predstava pruža priliku da kvalitetno provedu praznike i usvoje drukčije kulturno-umjetničke izričaje.

Festival se otvara 13. travnja u 18 sati otvaranjem izložbe Hurry up, Take your Time dviju mladih etabliranih likovnih umjetnica Alane Kajfež i Tare Beate Racz u Galeriji Crta (Švarcova 18), a u 19 sati na scenu stupa Antun Aleksa, aktivni član bendova Porto Morto, Trophy Jump i JeboTon Ansambl, koji će predstaviti novi nostalgični projekt IDEM, inspirativni miks singlova i kul spotova.

Posjetitelje očekuje radionica izvedbene poezije (12+) koja podučava o moći scenskog unutar poetskog svijeta te Poetry night kada će se predstaviti mladi autori Jakob Filić i Rajna Racz, kao i Grupa Runolist koje spaja generacijski zaokret prema poeziji te istraživanje granica poetskog jezika.

- Posebno pozivamo učenike glazbenih škola na radionicu slobodne improvizacije i jazz standarda koju vodi Marin Živković, kao i na art-terapijsku radionicu Tare Beate Racz u Maksimiru koja spaja likovnu terapiju, kreativno izražavanje te važnost i ljekovitost boravka u prirodi.

Ne propustite ni nedjelju posvećenu najmlađima i roditeljima - od interaktivne predstave Vuk i sedam kozlića sjajnog kazališta Poco Loco, do izuzetnih glazbenih i likovnih radionica, poput Zvukopisa gdje će djeca upoznati ritmove i zajedno muzicirati te Životinjskog carstva, likovne radionice na kojoj će se crtati, slikati i izrađivati skulpture.

Festival zaključujemo predstavom Digitalno sama teatra Empiria i spisateljice Dine Vukelić, savršenog 'gradiva' za srednjoškolce jer zabavno i promišljeno progovara o djevojaštvu i odrastanju u doba interneta i društvenih mreža - istaknula je poslastice festivala Rajna Racz.

 

Lea Lovrenčić

 

Povezane vijesti