ANSAMBL LADO Publika oduševljena reprezentativnim plesnim koncertima

Reprezentativni plesni koncert Ansambla LADO publici se vratio u punom smislu nakon pune dvije godine pandemije koronavirusa

Lado na Mažurancu, arhiva.

 

Nakon gostovanja u Mađarskoj, održani su koncerti u Hrvatskoj, i to u petak, 3. lipnja 2022., na prepunim Bazenima u Lipiku, a uspješan niz nastavio se i koncertom u Ivanić-Gradu, 5. lipnja, na Trgu Vladimira Nazora.

- Nakon posljednje dvije godine kada su javna okupljanja poput koncerata bila reducirana epidemiološkim mjerama, upravo održani plesni koncerti LADA bili su u punom sastavu, pred velikim brojem ljudi te su dokazali koliko je publika željna izvedbene umjetnosti na sceni - pojašnjeno je u priopćenju.

Održani koncerti svojevrsna su uvertira za sve ono što Ansambl očekuje ovog ljeta. Prema najavi, prva destinacija je njemački Mainz 11. lipnja, a zatim 25. lipnja Trilj. Nakon toga LADO, zajedno s makedonskim nacionalnim ansamblom Tanecom, kreće na turneju koja će obuhvatiti tri grada: Slavonski Brod, 14. srpnja, Zagvozd, 16. srpnja, a završetak programa bit će koncert u posebnom ambijentu splitskog Sustipana, 17. srpnja. Cijela turneja podržat će velike lokalne kulturne događaje poput Brodskog glazbenog ljeta, tradicionalnih kazališnih susreta 'Glumci u Zagvozdu' i Splitskog ljeta.

- Plesni koncert donosi najpoznatije i najljepše koreografije hrvatskih regija, fokusirajući se na zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu. LADO tako nakon dvije, za umjetnike i publiku, neizvjesne godine na scenu vraća bogatu hrvatsku tradiciju, prikazujući svo njeno bogatstvo i esteticizam - pojašnjeno je.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine LADO je dobio mnoge nagrade i priznanja. Napomenimo i to da se skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, više od 1200 kompleta pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti