TIFLOLOŠKI MUZEJ Podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju

Svojim djelovanjem Muzej nastoji upoznati javnost s problemima osoba s invaliditetom kao i s radom stručnjaka i institucija koje su dionici šire socijalne problematike

 

Tiflološki muzej organizira stručno-znanstvenu konferenciju s međunarodnim sudjelovanjem pod naslovom 'Kultura različitosti: Podzastupljene i ranjive skupine u muzejskom okruženju'.

Konferencija Kultura različitosti održat će se od 15. do 17. listopada 2020. godine od 10 do 16 sati.

- Uvažavajući epidemiološku situaciju i upute nadležnih tijela i procjenjujući mogućnosti osiguravanja odgovarajućih higijenskih uvjeta te posebno potencijalnu opasnost za zdravlje sudionika, koje svakako stavljamo ispred svega, odlučili smo konferenciju održati online putem Zoom platforme - navode organizatori.

-Za praćenje konferencije molimo da se prijavite putem ZOOM platforme koristeći Meeting ID i Password koje ćete dobiti tjedan dana prije početka konferencije.

Tiflološki muzej specijalni je muzej, a naziv mu potječe od grčkih riječi 'typhlos' (slijep) i 'logos(kazivanje, govor, misao). Javna je ustanova u državnome vlasništvu u kojoj se prikuplja, čuva, proučava, dokumentira i komunicira materijalna i nematerijalna građa vezana za osobe s invaliditetom, s naglaskom na osobe oštećena vida. Svojim djelovanjem Muzej nastoji upoznati javnost s problemima osoba s invaliditetom kao i s radom stručnjaka i institucija koje su dionici šire socijalne problematike. Upućuje na njihovo postojanje i pokušava utjecati na rješavanje aktualnih problema s kojima se susreću. Namjera je da Tiflološki muzej bude prostor u kojemu se mogu razmijeniti iskustva i ponuditi primjeri dobre prakse kao i da bude mjesto razgovora o temama koje zanimaju zajednicu u kojoj živimo.

Teme konferencije: Zakonska regulativa vezana za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i zaštitu socijalnih prava ranjivih skupina. Podzastupljene i ranjive skupine: potrebe i mogućnosti. Pristupačnost ustanova u kulturi: muzej kao prostor mogućnosti. Uloga i poslanje muzeja u suvremenom društvu.

 

Autorica: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti