RIJEKA Porto Etno-festival svjetske glazbe i gastronomije

Okosnicu Festivala čine etnoglazba i gastronomija zemalja čije manjine žive i djeluju na prostoru grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

 

Glazbeni, gastronomski i kulturno-umjetnički program Porto Etno-festival svjetske glazbe i gastronomije u 2020. godini pod temom ZAJEDNO razvija i donosi novu viziju društvenosti temeljene na iskustvima riječke luke različitosti, a održat će se 18. i 19. rujna.

Kako je objavljeno na stranici rijeka2020.eu, hrvatski i srpski narodni ansambli na Porto Etnu nastupaju zajedno u, za ovu prigodu, posebno proizvedenom programu Ruku pod ruku 4.0.istarska ljestvica susreće se s crnogorskim repom, nigerijski afrobeat s romskim Balkan Brass Battle trubačima. Probranu selekciju izvođača svjetske i etnoglazbe na Porto Etnu 2020 predvode Rambo Amadeus (CG), Džambo Aguševi Orchestra (MK), Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO (RS), Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO (HR), Tamara Obrovac (HR) te Porto Etno orkestar (HR).

Najavljeno je da se u gastronomskom dijelu programa predstavljaju delicije nacionalnih kuhinja – nonin jačmik stoji uz bok talijanskim lazanjama i filipinskim kozicama, autohtone gastronomske tradicije iz susjedstava Primorsko-goranske županije spajaju se s običajima modernih mediteranskih kuhinja. Porto Etno 2020 donosi neočekivane susrete koji se odvijaju i isprepleću oko teme ZAJEDNO pa se tako kuhari amateri, članovi udruga nacionalnih manjina, združuju s profesionalcima, a srednjoškolci Ugostiteljske škole Opatija imaju priliku kuhati s najpoznatijim chefovima.

Porto Etno je nastao u sklopu pripremnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i nastavlja dvadesetogodišnju tradiciju održavanja Etno smotre – Dana nacionalnih manjina u Rijeci.

Okosnicu Festivala čine etnoglazba i gastronomija zemalja čije manjine žive i djeluju na prostoru grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u novom je, moderniziranom ruhu, život započeo 2017., a do danas je, osim zajednica nacionalnih manjina, okupio i mnogobrojne doseljenike u Rijeku, zajedno s glazbenim nomadima iz cijeloga svijeta.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti