Kristini Gavran Nagrada "Marin Držić" za 2012.

Prvu Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2012. godinu osvojila je mlada hrvatska autorica Kristina Gavran za tekst "Spremni", koji govori o odnosima u obitelji suočenoj s ekstremnim situacijama, nesigurnošću i tajanstvenom apokaliptičnom prijetnjom

Drugu nagradu ravnopravno dijele Zdenko Mesarić (Snježna kugla) i Tomislav Zajec (Trebalo bi prošetati psa), a treću Maja Hrgović (Prekrasne ruševine), Vedrana Vrhovnik (Počivali u miru kuće svoje) i Dino Pešuta (L.U.Z.E.R.I.).

Pobjednike je danas proglasila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), koja je počela čitanjem međunarodne i hrvatske poruke povodom Svjetskog dana kazališta.

Predsjednik stručnog povjerenstva Mario Kovač, obrazlažući nagrade, istaknuo je da je "na javni poziv bilo prijavljeno 45 dramskih tekstova širokog raspona kvalitete, od vrhunskih do onih čijim bi autorima ipak trebalo preporučiti malo objektivnije sagledavanje vlastitog spisateljskog talenta i motivacije".

Gledano tematski, ovogodišnja konkurencija pokazala je zaokupljenost socijalnom tematikom uglavnom smještenom u obiteljsko okružje, no našlo se i tekstova znanstvene fantastike i poetskih eksperimenata.

Povjerenstvo u sastavu Mario Kovač, Nina Violić, Helena Sablić Tomić, uz nagrađene drame, toplo je preporučilo potencijalna kazališna uprizorenja i dramama Tanje Novak (Kućni posjet), Lane Šarić (Ključni trenutci), Une Vizek (Posljednji poziv za Reykjavik) i Mislava Hudoletnjaka (Jesen).

Nagrade će laureatima svečano biti uručene na Marulićevim danima u Splitu 21. travnja, kojom će se prigodom predstaviti autori i čitati njihovi nagrađeni tekstovi

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, govoreći o odabiru zagrebačkog HNK za proglašenje pobjednika, rekla je da je za ovaj događaj odabrana središnja nacionalna kuća. Pobjednici se, dodala je, proglašavaju u Zagrebu, a ne u Splitu, jer tekstovi moraju proći javno čitanje prije Marulićevih dana.

Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine. Prva nagrada iznosi 40 tisuća kuna, druga 30 tisuća, a treća 20 tisuća kuna.

Hina

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL