I-FEST Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom jedinstven je projekt u Hrvatskoj i šire, kazala je Karla Mušković

 

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u utorak, 3. prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održat će se 17. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom i-Fest.

Na Festivalu će svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentirati preko tristo učesnika, djece i odraslih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. U atriju HKD-a bit će organizirana i prodajna izložba njihovih radova, a tijekom večernje predstave i modna revija u kojoj će sudjelovati manekeni i manekenke s teškoćama u razvoju.

- Cilj manifestacije je uključiti što više djece, mladih i odraslih s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, kako bi pokazali što sve mogu na različitim područjima. 2002. godine počeli smo sa 120 sudionika, a ove ih je godine preko tristo - kazala je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i koordinatorica projekta 'Rijeka - zdravi grad' Karla Mušković te dodala da Odjel sufinancira ovu manifestaciju s 20 tisuća kuna, namijenjenih za potrošni materijal i simbolične poklone.

Glavnom voditelju, Draženu Turini Šajeti, i ove će se godine pridružiti suvoditelji iz riječkih udruga i ustanova koje brinu o osobama s invaliditetom. Već nekoliko godina suvoditeljica je svestrana Isabella Hujić, članica Udruge za sindrom Down - Rijeka 21, koja je kazala kako je jako sretna što će i ove godine pomoći Šajeti na pozornici HKD-a. Suvoditelji programa su i Klara Paškvan Lekšić, članica Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te Petar Zadravec, suradnik i bivši korisnik Centra za autizam.

- Godinama sudjelujem na i-Festu. Želja da budem voditeljica ove mi se godine i ostvarila te se jako veselim. Jedva čekam utorak da počne i-Fest - kazala je Klara te dodala kako će i nastupiti s dramskom skupinom Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

Festival se održava u sklopu projekta 'Rijeka - Zdravi grad', čiji je voditelj Jadran Mandekić istaknuo izniman interes za sudjelovanjem i-Festu, zbog čega posljednjih nekoliko godina festival održava u dva dijela. Tako će u 11 sati nastupiti najmlađi sudionici Festivala, a u 18 sati red je onim nešto starijima. Festivalu će prethoditi cjelodnevna prodajna izložba radova u atriju Hrvatskog kulturnog doma u trajanju od 10 do 18 sati. Na izložbi će se predstaviti i one udruge i ustanove koje nemaju pripremljen nastup. Također, u izlozima Grada Rijeke mogu se vidjeti radovi članova Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i Županijske udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom te ukrasi i radovi učenika Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Svoj doprinos manifestaciji dale su članice Kreativnih radionica 50+ su koje su izradile preko 300 poklona za sudionike Festivala, volonteri Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci pružaju potporu organizaciji, učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci već niz godina osmišljava scenografiju pozornice, uređenja hola i vizualni identitet Festivala, a Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak manifestaciju osigurava bez naknade.

- Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom jedinstven je projekt u Hrvatskoj i šire. Projekt je često prezentiran i na sastancima Europske mreže zdravih gradova te pohvaljen kao primjer dobre prakse - kazala je pročelnica Mušković.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti