Ivanić-Grad: Treća skupna izložba likovne sekcije Gradske udruge umirovljenika

Svoja će djela izložiti i Marija Glavičić-Počuć, međunarodno poznata umjetnica koja slika nogama

 

Treća skupna izložba likovne sekcije Gradske udruge umirovljenika Ivanić-Grada održat će se 15. studenog u 19 sati, u prostorijama galerije Pučkog otvorenog učilišta u Ivanić-Gradu.

Bit će to prilika da Marija Glavičić-Počuć, jedna od članica Udruge, predstavi svoje radove u svom rodnom gradu, uz ostale polaznike likovne radionice, kao što su Danica Gašpar, Kata Richter, Vesna Ružek, Vesna Mihaljević, Tereza Horvat i Zdenka Jurković, pod vodstvom Lidije Lovreković, akademske umjetnice iz Ivanić-Grada.

Marija Glavičić-Počuć je međunarodno poznata umjetnica koja slika nogama, kao i stipendistica Međunarodne udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama sa sjedištem u Lihtenštajnu. Tijekom jedne kalendarske godine umjetnica za Međunarodnu udrugu naslika 24 slike s različitim motivima, koje nakon izbora budu objavljene na čestitkama, kalendarima, salvetama, puzzlama i ukrasnim papirima za Božić i Uskrs.

"Likovnu radionicu imamo svaki tjedan kroz cijelu godinu te izrađujemo slike koje na kraju u studenom prezentiramo javnosti putem skupne izložbe, gdje svaki od nas izlaže četiri slike. Jedina sam osoba s invaliditetom među ostalim umirovljenicama u svom gradu, koja slika nogama - budući sam rođena bez ruku. Na ovoj izložbi nastupiti ću sa sakralnom slikom pod naslovom 'Isus je jedina naša snaga', koja predstavlja ispunjenje mog života, kao i s još tri - 'Zalazak sunca' s prikazom crvenih makova pri zalasku sunca kao simbolom mnogih koji su dali živote za slobodu naše zemlje, 'Dolazak Božića' s prikazom dviju ptičica na borovim granama kao naznaka nade za mnoge koji žive u siromaštvu, a sa željom da božićni duh dotakno svako srce, te 'Seoska zimska idila', gdje sam nastojala naslikati zimsko okruženje na selu, potaknuta prizorima oko svoje kuće, s nadom da će svaki stanovnik ove zemlje barem za vrijeme božićnih blagdana, ako ne kroz cijelu godinu, imati uspomene i lijepe slike koje će ga vratiti u sretne dane života, koji su najčešće u djetinjstvu. Tko god osjeća potrebu i ljubav prema umjetnosti, ljepoti, slikama, pozivam ga u ime svih članova da nas posjeti na ovoj Skupnoj izložbi, a ako tko želi i dalje vidjeti moje slike, slobodno mi dođe na kućna vrata, koja su svakome otvorena", rekla je Glavičić-Počuć.

Klaudija Klanjčić