Centar za ženske studije: Predavanje Irene Krčelić ‘Pisanje je rad: od pisaćeg stroja do digitalnog izdavaštva’

Irena Krčelić pojasnit će kakve je sve promjene digitalna tehnologija unijela u suvremeni stvaralački rad, ne samo u aspektu praktičnog dijela stvaralačkog procesa, već i u sferi plasmana i distribucije autorskog rada

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana muzeja, na temu ‘Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom i muzejima’, Centar za ženske studije poziva na predavanje s praktičnom demonstracijom Irene Krčelić: ‘Pisanje je rad: od pisaćeg stroja do digitalnog izdavaštva’, koje će se održati u sklopu “Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke“, u četvrtak, 18. svibnja 2u 18 sati, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8.

“U ‘vlastitoj sobi’ Marije Jurić Zagorke u kojoj je na pisaćem stroju Remington zapisivala žensku povijest i kulturu svoga vremena, želimo potaknuti autore/ice da se odvaže uz pomoć suvremene tehnologije plasirati svoj autorski rad u virtualni prostor i učiniti ga dostupnim širokoj publici.

Irena Krčelić pojasnit će kakve je sve promjene digitalna tehnologija unijela u suvremeni stvaralački rad, ne samo u aspektu praktičnog dijela stvaralačkog procesa, već i u sferi plasmana i distribucije autorskog rada. Fokus ovog demo predavanja osvrt je na samoizdavački proces, pri čemu autori/ce izradu i uređivanje rukopisa, odabir formata, oblikovanje naslovnice i unutrašnjeg izgleda knjige, određivanje cijene, distribuciju i promociju odrađuju samostalno.

Koristeći besplatne online alate, tijekom demo predavanja jedan rukopis prebacit će se u formate .epub i .mobi, uz naslovnicu, osnovne meta podatke i zatim lansirati kao e-knjiga, kao 'preorder' na platformama iBooks, Kobo i ostalim manjim online knjižarama koje podržavaju izdanja na hvatskom jeziku”, objašnjeno je iz Centra za ženske studije.

Kako ističu iz Centra, Irena Krčelić je dramaturginja i scenaristica koja djeluje u statusu samostalne umjetnice. Živi i radi u Zagrebu. Kao članica udruge Radiona.org sudjeluje u razvoju domaće DIY kulture, strastveno se baveći problematikom participativnog učenja te demistificiranja tehnologije u svrhu proaktivnog i kreativnog korištenja.

Klaudija Klanjčić