Kliofest: Treći festival povijesti u Zagrebu

U sklopu festivala četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti i srodnih znanosti. Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene

 

Manifestacija povjesničara i njihovih knjiga pod nazivom Kliofest 2016. – Treći festival povijesti održat će se u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, Društva za hrvatsku povjesnicu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog instituta za povijest, Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA, Udruge Krila i Hrvatskog etnološkog društva, od 11. do 14. svibnja 2016., s glavnim dijelom programa u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na adresi Hrvatske bratske zajednice 4, dok će nekoliko promocija knjiga i razgovora biti u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, Preradovićeva 5 i Hrvatskom državnom arhivu na adresi u Zagrebu, Marulićev trg 21.

Po drugi put diljem zemlje povjesničari priređuju i svoj dan, Dan povijesti.

U utorak, 10. svibnja u 19,30 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavit će se program Kliofesta 2016., a sudjelovat će Anita Šikić, Damir Agičić i Krešimir Maligec. U pozivu na Prvi susret naznačeno je da će biti riječi o mnogočemu, od antičkog doba do suvremenosti, te da će na trećem Kliofestu sudjelovat će stotinjak povjesničara i drugih stručnjaka. Nakon kratkog predstavljanja družit će se uz tradicionalne pjesme u izvedbi klape Obilanca.

Kako ističu organizatori, Festival je nazvan prema muzi Klio, grčkoj boginji, zaštitnici povijesti, onoj koja je u drevno doba nadahnjivala pjesnike junačkih eposa, nakana je višestruka: da posjetiteljima približi povijesnu znanost i njezine stvaratelje, da popularizira nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti, da potakne raspravu među povjesničarima o nekim važnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu, da tijekom nekoliko dana povijest bude u žiži kulturnih događanja.

U sklopu festivala četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz povijesti i srodnih znanosti. Nekim će knjigama cijene biti znatno snižene.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja povijesnih knjiga, predavanja, dodjele nagrada, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, dvije izložbe - jedna iz gornjostubičkog Muzeja seljačkih buna “Konji kroz povijest” autorice Vlatke Filipčić Maligec i druga iz Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu “Hrvatsko iseljeništvo kroz fondove i zbirke Hrvatskoga državnog arhiva (od kraja 19. stoljeća do Drugoga svjetskog rata) – Odabrane teme” autorica Rajke Bućin, Marijane Jukić i Tatjane Šarić, te po prvi puta jedan mali povijesni kviz – Kliotest. U suradnji s Udrugom Krila pokazat će se i mogućnosti terapije pomoću konja kod nas. Na festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, a bit će i nekoliko gostiju iz inozemstva.

Program su financijski pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Medijski pokrovitelji su Moderna vremena Info – www.mvinfo.hr, te portal www.historiografija.hr.

Više o svemu, kao i o programu Festivala može se vidjeti na stranici www.nsk.hr.

Klaudija Klanjčić