Treneri velikog srca: Dvadeset sportskih škola za sretnije djetinjstvo mališana s teškoćama u razvoju

Predvođeni bivšom paraolimpijkom Anom Sršen, treneri vježbaju s djecom, podučavaju ih i motiviraju te kreiraju atmosferu u kojoj se ona međusobno podupiru i bodre u svladavanju novih vještina

Ana Sršen s malim plivačima

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Allianz je otvorio dvadesetu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju u sklopu projekta 'Treneri velikog srca' kojega je pokrenuo s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

Otvaranjem ukupno 14 plivačkih, četiri atletske i dviju stolnoteniskih škola diljem Hrvatske, među kojima je nedavno na Korčuli otvorena i prva otočka škola za djecu s teškoćama u razvoju, Treneri velikog srca za više od 200 djece omogućili su bavljenje sportom koje ne donosi korist samo za njihovo fizičko zdravlje, već im jača i samopouzdanje te pomaže u socijalizaciji.

Projekt koji je pokrenut 2013. podržali su brojni sportaši i sportski klubovi, lokalne samouprave i sportske zajednice, ali najvažniju ulogu u njemu imaju posebno educirani i certificirani treneri koji u sportskim školama svakodnevno rade s djecom s teškoćama u razvoju. Predvođeni bivšom paraolimpijkom Anom Sršen, treneri vježbaju s djecom, podučavaju ih i motiviraju te kreiraju atmosferu u kojoj se ona međusobno podupiru i bodre u svladavanju novih vještina. 

Višnja Bunić, trenerica u Varaždinu i Čakovcu, gdje su otvorene prve dvije škole plivanja, primijetila je napredak djece i u mentalnoj prilagodbi, kao i u razvoju određenih motoričkih sposobnosti, potrebnih u svakodnevnom životu, koje su im bile ograničene.

"Projekt Treneri velikog srca ubrzao je razvoj djece i na fizičkoj i na mentalnoj razini, te ih dodatno potaknuo na sudjelovanje u plivačkim natjecanjima i mitinzima. Škole su od svih polaznika izvrsno prihvaćene, te nam je želja još više roditelja i djece upoznati s njihovim prednostima i uključiti ih u naš rad", kazala je Višnja Bunić.

"Vrlo ograničena sportska ponuda za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj potaknula je Allianz na pokretanje projekta Treneri velikog srca, čime je dodatno osnažena višegodišnja suradnja s Hrvatskim paraolimpijskim odborom. U Allianzu smo izuzetno ponosni na Trenere velikog srca te zadovoljni činjenicom da smo uz pomoć partnera uspjeli osigurati održivost projekta. Pozitivan odjek projekta i među samom djecom i među njihovim roditeljima kao i spremnost na suradnju brojnih udruga, sportskih klubova te lokalnih vlasti potiče nas da nastavimo s njegovom provedbom i širenjem mreže sportskih škola. Želja nam je omogućiti svakom djetetu s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ravnopravnu mogućnost bavljenja sportom te time pridonijeti njihovom sretnijem odrastanju", istaknula je Vanja Bzik, voditeljica korporativnih komunikacija Allianza Zagreb.

Projekt podupire i više od 50 volontera kojima Allianz izražava posebnu zahvalnost uoči Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca. Projektu Trenera velikog srca oni su tijekom dvije godine nesebično poklonili izniman trud i vrijeme, a s rastom projekta javlja se potreba i za novim volonterima. Stoga se pozivaju svi koji vole raditi s djecom da se pridruže Trenerima velikog srca, gdje im se pruža mogućnost i za dodatnu edukaciju te dobivanje volonterske knjižice.

In Portal

 

Povezane vijesti