Izložba 'Hrvatski gradovi': Stvaralačka priča umjetnika koji slikaju ustima i nogama

Udruga umjetnika koji slikaju ustima i nogama zastupljena je širom svijeta u više od pedeset zemalja

Umjetnica Maria-Kristina Božičević s novinarkom In Portala

Međunarodna izložba 'Hrvatski gradovi' u interpretaciji umjetnika koji slikaju ustima i nogama otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici grada Zagreba do 15. prosinca ove godine.

Izložena su djela hrvatskih umjetnika (Stjepan Perković, Goran Radić, Anka Slonjšak, Maria Kristina Božičević, Marija Glavičić Počuć i Alen Kasumović; iz Slovenije Vojko Gašperut-Gašper, Benjamin Žnidaršič, Željko Vertelj, Silvo Mehle, Martina Pavlovič, Dragica Sušanj, Neja Zrimšek Žiger, Nevenka Gorjanc) te iz umjetnice iz Srbije Dejane Bačko.

Udruga umjetnika koji slikaju ustima i nogama zastupljena je širom svijeta u više od pedeset zemalja. U Hrvatskoj je 2004. pokrenuta izdavačka kuća koja kao partner Udruge ne dobiva nikakvu potporu iz javnih sredstava. Reprodukcije umjetničkih djela svojih članova koje izdaje prigodom blagdana, Uskrsa i Božića, Udruga nudi u vidu umjetničkih razglednica, čestitki i kalendara. Originalna umjetnička djela ostaju u vlasništvu slikara ili se prodaju prilikom izložbi.

Maria-Kristina Božičević članica je Udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama od 2006. godine.

"Radim svaki dan, pa sam već i navikla držati kist", kaže Maria-Kristina. "Ovisno o motivu i volji naslikam dvadesetak slika godišnje. Slikanje mi puno znači, volim miješati boje na platnu i ovakva druženja na kojima izlažemo svoje radove, a trenutno se pripremam na prijemni ispit za Akademiju likovnih umjetnosti."

Umjetnik s invaliditetom Alen Kasumović kaže kako je slikanje njegova sudbina, a još nije siguran koje će mu galerije otvoriti vrata.

"Sada odlazim na izložbu u Essl Museum, Klosterneuburg, od 3. do 4. prosinca, gdje sam prijavio sliku koja se sastoji od 49 malih sličica, dokument performansa koji sam izvodio 2014. i dokument instalacije te knjigu fotografija koja je još uvijek izložena u caffeu Teatra &TD, Savska 25", kaže Alen,

Nagrada ESSL ART AWARD CEE namijenjena je mladim umjetnicima, koji se nalaze na početku karijere u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Turskoj i Mađarskoj. Nagradu ESSL ART AWARD CEE dodjeljuju: muzej Essl i glavni sponzor Wiener Städtische Versicherungsverein. U svakoj se zemlji održava 'Nominees‘ Exhibition' s deset radova koje odabere međunarodni žiri. Pozivnicu na grupnu izložbu Diversity of Voices“ u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča dobiva jedan umjetnik iz svake zemlje, a na koju je iz Hrvatske otišao Alen Kasumović.

"U svakom slučaju radi se o lijepoj ljudskoj stvaralačkoj priči, predanju osoba za koje je slikanje vid iskušenja. I zasigurno radi se o divnom otkrivanju smisla umjetnosti koja daruje i darove prima", zaključio je prof. Stanko Špoljarić.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti