Dobra vijest: Udrugama za usluge osobnog asistenta uručeni ugovori vrijedni 25 milijuna kuna

S tim ugovorima broj asistenata osiguran je za više od 1.100 osoba s invaliditetom, navela je ministrica Opačić dodajući da se kroz različite načine finaciranja usluga asistencije u sustavu socijalne skrbi od 2011. povećala za 70 posto

 

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u četvrtak je uručila ugovore udrugama koje su se sa 46 projekata natjecale za 25,1 milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda za osiguravanje usluga osobnog asistenta za 465 korisnika.

S tim ugovorima broj asistenata osiguran je za više od 1.100 osoba s invaliditetom, navela je ministrica Opačić dodajući da se kroz različite načine finaciranja usluga asistencije u sustavu socijalne skrbi od 2011. povećala za 70 posto.

Više od 4000 djece i odraslih korisiti asistente

Tada je uslugu asistencije koristilo oko 1000 djece s teškoćama i odraslih invalidnih osoba dok danas tu uslugu prima više od njih 4000. Usluga pomoćnika u nastavi u 2011. bila je osigurana za 460 učenika, dok je sada osigurana za njih više od 2600.

Pomaknuli smo stvari i cilj nam je da vlastitim i sredstvima iz EU fondova asistenta dobije svaka osoba kojoj je on potreban, poručila je Opačić. Također je zakonski standardiziran hrvatski znakovni jezik te je ustanovljeno jedinstveno tijelo vještačenja u kojem će svaka osoba po standardiziranom postupku dobiti potvrdu svog invaliditeta.

Također je podsjetila da je za mandata dosadašnje Vlade ukinuta odredba o trajnom oduzimanju poslove sposobnosti te je počeo vrlo dobro funkcionirati proces deinstitucionalizacije, odnosno smještaj osoba s invaliditetom u stambene zajednice u kojima, uz pomoć asistenata, svakim danom postaju samostalniji u obavljanju svakodnevnih životnih radnji.

Zahvalila je udrugama na predanom radu, bez čega, istaknula je, mnoge osobe ne bi mogle imati asistente i kvalitetniji život, pogotovo u sredinama u kojima ne postoje institucije. Ovo je dobro iskorišten novac jer, s jedne strane, ljudi dobivaju asistente, a s druge udruge zapošljavaju ljude, istaknula je Opačić.

Također je preokrenut trend finaciranja udruga novcima od igara na sreću, pa se tako taj novac sada raspodjeljuje na 60 posto udruga izvan Zagreba, a 40 posto na one u Zagrebu, koji ima dosta institucija. Primjerice, budući da Slavonija nije pokrivena institucijama cilj nam je bio da što više udruga financiramo u takvim sredinama, rekla je Opačić.

Ove godine zaposleno dvostruko više osoba s invaliditetom

Na svečanosti je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je naveo da se u ovoj godini osiguralo najviše novca za takve projekte, ukupno oko 70 milijuna kuna, no to nije dovoljno pa treba povući više sredstava iz EU fondova kako bi se osobama s invaliditetom omogućio kvalitetniji život.

Mrsić kaže da je u ovoj godini zaposleno dvostruko više osoba s invaliditetom negoli u prošlima, no problem je njihova obrazovanost jer se uglavnom školuju za nepotrebna zanimanja. To moramo promijeniti, rekao je Mrsić dodajući da će se sredstvima EU fondova poticati bolja obrazovanost osoba s invaliditetom.

Ocijenio je kako su potpisani ugovori dokaz da Hrvatska povlači novac iz EU fondova, gdje joj je do 2020. za zapošljavanje osoba s invaliditetom, asistente, zapošljavanje mladih i slično na raspolaganju oko dvije milijarde eura.

Dakle, novca ima a, kako vidimo, s dobrim projektima se mogu povući, zaključio je Mrsić. 

Hina

 

Povezane vijesti