Sramotni izbori: Osobe s invaliditetom ni u novom sazivu Sabora RH neće imati svog predstavnika

Više od pola milijuna osoba s invaliditetom golema je politička sila. Stoga bi se čelnici vodećih stranaka trebali lupiti u čelo i dobro promisliti kakav su neoprostiv propust napravili izostavljanjem osoba s invaliditetom s izbornih lista

 

In Portal obratio se svim relevantnim političkim strankama, koje bi mogle preći izborni prag, tek s jednim pitanjem: koliko osoba s invaliditetom (OSI) imate na stranačkoj listi za parlamentarne izbore u studenom?

Kako je riječ o društvenoj manjini, usto i ranjivoj, koja broji nevjerojatnih 12,5 posto sveukupnog stanovništva Hrvatske, za očekivati je bilo da će stranke na svoje izborne liste staviti barem po jednu osobu s invaliditetom (a i to je, s obzirom na brojnost OSI populacije, dozlaboga malo). Jer, tko će drugi zastupati interese osoba s invaliditetom u Saboru RH ako ne same osobe s invaliditetom?!

"O nama uvijek s nama", glasi parola kojom osobe s invaliditetom poručuju političkim strukturama da se o njihovoj sudbini ne može odlučivati bez njih samih.

No ova je poruka naišla 'na gluhe uši i hladna srca'. Kako drugačije objasniti skandaloznu činjenicu da se vodeće stranke, HDZ i SDP, nisu udostojile uvrstiti na svoje liste OSI kandidata ili kandidatkinju koji bi u saborskim klupama bili glas više od pola milijuna ljudi. Većina stranaka In Portalu nije niti odgovorila na gore spomenuto pitanje, valjda zbog naknadnog srama. Jedino je koalicija koja se okuplja oko stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Koalicija rada i solidarnosti, istakla jednu osobu s invaliditetom. Riječ je o Miodragu Demi, koordinatoru Gradskog ureda za branitelje, pukovniku i ratnom vojnom invalidu, no pitanje je koliko će on, bude li izabran, znati prepoznati brojne probleme prisutne u tzv. civilnom OSI sektoru. Iz OrAH-a su nam javili kako na svojoj izbornoj listi imaju jednu osobu s invaliditetom, i to za dijasporu, dok su u HGS-u kandidirali jednog OSI člana za 10. izbornu jedinicu. Nisu naveli njihova imena, stoga u ozbiljnost ovih kandidatura teško možemo biti uvjereni.

Socijalna osjetljivost! To je jedna od mantri s kojima HDZ i SDP izlaze na izbore, no stranke koje pretendiraju na vlast u tu osjetljivost očito nisu smjestile i osobe s invaliditetom. Kome onda birači s invaliditetom mogu dati povjerenje glasajući za Hrvatsku dostojnu svakog čovjeka?! O tome treba dobro promisliti, jer In Portal ima pouzdane informacije kako su brojne osobe s invaliditetom ogorčene činjenicom da njihovih predstavnika nema na izbornim listama. Ako ništa drugo, SDP i HDZ tim su potezom odradili šlampavu komunikaciju s OSI biračkim tijelom.

Ne želimo biti pristrani, ali samo na stranicama In Portala, kroz članke i intervjue, vodećim su se strankama ukazali deseci kanidat(kinj)a koji svojom stručnošću, obrazovanjem i, konačno, verziranošću za svekoliku problematiku OSI populacije zaslužuju svoje mjesto u Saboru.

No i ne trebamo biti začuđeni. Kada je nedavno pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u Saboru iznosila svoje godišnje izvješće o sektoru koji pokriva, slušalo ju je tek 12 zastupnika (slovima: dvanaest). Toliko o tome koliko su saborski zastupnici zainteresirani za prava i položaj osoba s invaliditetom. Nije to bila pljuska samo pravobraniteljici Slonjšak, nego i cijeloj OSI zajednici.

Suočene s ignorancijom onih koji u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti trebaju odlučivati o njihovim sudbinama, osobe s invaliditetom imaju tek jednu opciju: osnovati vlastitu stranku. Golema je to politička sila, više od pola milijuna ljudi! Bez te sile teško će se više moći oformiti bilo kakva vlast. Stoga bi se čelnici vodećih stranaka trebali lupiti u čelo i dobro promisliti kakav su neoprostiv propust napravili izostavljanjem osoba s invaliditetom s izbornih lista. Taj bi ih propust u skorijoj budućnosti mogao skupo koštati!

Piše: Mladen Kristić

 

Povezane vijesti