Pomozimo djeci s invaliditetom: Hitno riješiti problem asistenata za učenike s teškoćama u razvoju

Ovo smatramo velikim problemom i zahtijevamo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da što prije objavi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji bi stupio na snagu s početkom nove školske godine

 

Građanska inicijativa 'Pomozimo djeci s invaliditetom' uputila je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

"Republika Hrvatska je u svoju pravnu regulativu implementirala niz konvencija, pravilnika, te sporazuma, no zapela je na realizaciji istih. Ako zanemarimo sve zakone i podzakonske akte, napominjemo USTAV RH kao temeljni akt:

Članak 64.

Tjelesno i duševno oštećeno i socijalno zapušteno dijete ima pravo na osobitu njegu, obrazovanje i skrb.

Članak 66.
Obrazovanje je u Republici Hrvatskoj svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima.

Posljednje tri godine svjedoci smo velikih problema kada je u pitanju uvođenje pomoćnika u nastavu. Numerološki uveden je veći broj pomoćnika, zahvaljujući EU fondovima koji osiguravaju asistenciju djeci sa teškoćama. No, što znači brojčano povećanje ukoliko nismo riješili ono što je najbitnije u cijelom procesu?

- Nema transparentnog načina odlučivanja koje dijete treba pomoćnika u nastavi; pojedini uredi Državne uprave još uvijek u rješenjima ne definiraju potrebu za asistentom unatoč preporuci stručnjaka.
- Nema Pravilnika o pomoćnicima u nastavi. Premda je javna rasprava o samom Pravilniku o pomoćnicima u nastavi završena u srpnju ove godine, resorno ministarstvo nije držalo za shodnim da Pravilnik bude donesen prije početka ove školske godine.
- Needuciranost asistenata i upitnost onih koji ih educiraju
· Nepostojanje sankcija za asistente ukoliko krše zadane odredbe; no nemamo ni zadane odredbe.
- Nepostojanje modaliteta procjene osobe koja ulazi u asistenciju, kao ni evaluacije i supervizije tih osoba; Želimo li sebi dozvoliti luksuz i u asistenciju djetetu sa teškoćama dovesti zlostavljača?
- Nejasno je na koji način Republika Hrvatska ima namjeru trajno riješiti financiranje asistenata!

Osnivači škola prebacuju odgovornost na ministarstvo, a ministarstvo na osnivače. Nadalje, neodgovarajući je način raspodjele novca iz ESF fonda. Ovim je u prvi plan došla sposobnost osnivača da napiše projekt umjesto potrebe djeteta za pomagačem i uzrokovalo je nejednaku raspodjelu pomoćnika, te su tako neki dijelovi Hrvatske ostali nepokriveni. Uz to moramo skrenuti pozornost na različite modele financiranja, odnosno iznose koji su odobreni prijavljivačima (osnivačima) po asistentu. Unatoč jednakim plaćama, nejasno je po kojim kriterijima je u jednoj sredini odobreno po pomagaču 33.277,88 kuna dok je u drugoj sredini odobreno 50.946 kuna.

- Što je s asistentima u ustanovama socijalne skrbi? Postoje ustanove u sustavu socijalne skrbi, koje provode programe obrazovanja za djecu i mlade sa teškoćama u okviru MZOS-a, ali je njihov osnivač MSPM, te ne djeluju kao škole, u klasičnom smislu riječi.

Ovo smatramo velikim problemom i zahtijevamo od nadležnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta da što prije objavi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji bi stupio na snagu s početkom nove školske godine, utvrdi jasne odgovornosti financiranja pomoćnika, razradi drugačiji svrsishodniji model financiranja pomoćnika sukladno potrebama djeteta a ne sposobnosti osnivača ili udruga da napiše dobar projekt. Također smanjenje broja modela financiranja na maksimalno tri i zabranu plaćanja pomoćnika putem ugovora o djelu ili plaćanja preko student servisa.

Zahtijevamo da se odrede jasni kriteriji i prioriteti dobivanja pomoćnika u nastavi koji bi bili ujednačeni na prostoru cijele Republike Hrvatske.
Tražimo da djeca i roditelji do 15. lipnja svake godine znaju hoće li ili neće njihovo dijete u idućoj školskoj godini imati pomoćnika u nastavi.
Zahtijevamo određivanje odgovornosti za financiranje pomoćnika u nastavi.
S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne!

Unaprijed zahvaljujemo na potpori u ime 6.000 članova GI PDSI.

Radni tim Građanske inicijative 'Pomozimo djeci s invaliditetom'

Foto: Luka Đukez

 

Povezane vijesti