Centar Sunce: Sportom protiv predrasuda i diskriminacije djece s teškoćama u razvoju

"Prekasna dijagnostika i nedovoljno educirani medicinski kadrovi, neprihvaćanje i nerazumijevanje okoline, od roditelja u parku do učitelja u školama, gledanje na dijete s teškoćama u razvoju kao na zločesto i neodgojeno... samo su neki problemi s kojima nam se javljaju roditelji", kaže Božica Križanić

 

Centar za edukaciju i savjetovanje 'Sunce' iz Zagreba, uz pomoć velikog broja volontera 26. i 27. rujna organizirao je 3. sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju pod nazivom 'Naše pravo na sport' koje su kroz donacije podržale mnogobrojne organizacije. Natjecanje pokriva dvije discipline u bazenu (plivanje i skokovi u vodu) i pet disciplina u dvorani (šut na gol, bacanje na koš, boćanje, poligon i trčanje).
U bazenu je natjecanje održano u Utrinama, dok je drugi dio natjecanja se organiziran u dvorani Doma sportova. Sudjelovalo je 45 djece s teškoćama u razvoju iz Zagreba i okolice, iz nekoliko organizacija: Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Natator, Udruga tjelesnih invalida Bjelovar, djeca koji su polaznici programa već tri godine i ostala djeca.
I ove godine sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju provedeno je u partnerstvu s portalom Rekreacija.hr u sklopu manifestacije Move week 2015.

Move week najveća je europska kampanja promocije tjelesne aktivnosti čija je vizija postići 100 milijuna više tjelesno aktivnih građana u Europi do 2020. godine. Središnji je događaj NowWeMove kampanje koja promovira sport i tjelesnu aktivnost s naglaskom na dobrobiti tjelesnog vježbanja. Održava se svake godine prvog tjedna u listopadu.
"Inicijativa 'Naše pravo na sport', dakle natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju, provodi se kontinuirano već treću godine uz veliki odaziv djece i roditelja, kao i organizacija koje pomažu i podržavaju naš rad, a kruna je cijelog programa 'Moje pravo na igru i sport – prilagođene sportske škole za djecu s teškoćama u razvoju'. Cilj natjecanja je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju, probleme njihovih obitelji i općenito probleme osoba s invaliditetom te da barem nakratko razmislimo kako se odnosimo prema njima i da li ih uopće primjećujemo u našem društvu", kaže Božica Križanić, voditeljica ureda Centra za edukaciju i savjetovanje 'Sunce'.

"Istaknula bih nekoliko problema na koje su nas uputili roditelji i obitelji djece s teškoćama u razvoju: prekasna dijagnostika i nedovoljno educirani medicinski kadrovi, nedostatak terapija za djecu koje pokriva zdravstvo i državna skrb, udaljenost istih ili preskupi tretmani kod privatnika, neprihvaćanje i nerazumijevanje okoline, od roditelja u parku do učitelja u školama i slično, gledanje na dijete s teškoćama u razvoju kao na zločesto i neodgojeno, uz niz uvredljivih komentara, nedostatak aktivnosti za bolju integraciju djece u društvo, nepristupačnost i neprilagođenost javnih objekata pa i čitavih gradova i mjesta za osobe s invaliditetom, izoliranje obitelji koje imaju djecu s teškoćama iz niza razloga, preopterećenost roditelja i čitavih obitelji, nedostatak aktivnosti i grupa podrške, te niz drugih poteškoća", kaže na kraju Božica Križanić.

Božica Ravlić