Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije: Recikliranje sapuna jedinstveni je model zapošljavanja OSI populacije

Cilj je projekta, među ostalim, podići javnu svijest, a posebno svijest poslodavaca, o radnim sposobnostima osoba s invaliditetom te prednostima njihova zapošljavanja i integracije na tržište rada

 

Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije u partnerstvu sa Udrugom za rehabilitaciju i edukaciju 'Visoki jablani' provodi jedinstveni projekt zapošljavanja OSI populacije, pod nazivom 'Odgovorno poslovanje - čisti svijet'.

Projekt predstavlja inovativan model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva jedinstven u cijeloj Europi. Uspostavlja se mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela, svojevrstan radni centar koji će educirati osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište, podižući njihovu zapošljivost na otvorenom tržištu rada, te istovremeno uklanjati otpad koji generira hotelski sektor kao dio odgovora na globalni izazov očuvanja okoliša.

Ciljevi projekta su povećati zapošljivost osoba s invaliditetom kroz osposobljavanje za reciklažu sapuna; stvoriti radna mjesta na kojima korisnici projekta mogu prakticirati svoje nove radne sposobnosti; osigurati tržište za njihove nove proizvode te podići javnu svijest, a posebno svijest poslodavaca, o radnim sposobnostima osoba s invaliditetom te prednostima njihova zapošljavanja i integracije na tržište rada.

Partneri na projektu su Hotel Park iz Splita, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Umjetnička akademija u Splitu, te Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata. U suradnji su također još 4 splitska hotela: Hotel Luxe, Vestibul Palace, Radisson Blu i Atrium, te tvrtka Alca, vodeći distributer hotelske kozmetike.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program „Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom” koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 188.865,15 eura, od čega EU financira oko 70 posto.

Tijekom projekta stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu će provesti istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže, na temelju kojeg će, u partnerstvu s edukatorima Učilišta Zlatna vrata iz Splita, razviti potpuno novi obrazovni program osposobljavanja za reciklažu sapuna, verificiran od strane nadležnog Ministarstva. Tijekom projekta, edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište te samostalno vođenje socijalnog poduzeća proći će 46 osoba s invaliditetom. Vizualni identitet novog proizvoda kreirat će studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu. Finalni proizvodi će, uz pomoć profesionalnog distributera i prethodnu široku promociju, biti plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra.

Ideja je proizašla iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom. U Hrvatskoj je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana, no sa sobom nosi velike negativne utjecaje na okoliš. Analiza pet suradničkih hotela pokazala je da na godišnjoj razini proizvedu 5,4 tone napola upotrebljenih sapuna koji završe na otpadu. Uz smanjenje štetnih utjecaja na okoliš, jedan o rezultata ovog projekta je i unaprjeđenje konkurentnosti hotelijerskog sektora te reduciranje operativnih troškova u hotelijerstvu i do 15 posto. Projektom se teži poslati snažnu društvenu poruku, te unaprijediti održiv društveni razvoj na svim razinama.

Inovativnost i kreativnost projekta sastoji se upravo u tome što u cijeloj Europi ne postoji sličan pogon, a projekt može vrlo lako biti preslikan u bilo kojoj regiji ili državi. Budući da ni cijelo europsko tržište još nije prepoznalo potencijal koji leži u količini polu upotrjebljenih sapuna, a koji se mogu reciklirati i ponovno staviti na tržište, u interesu nam je što više širiti svoju ideju, kao istovremeno rješenje za veliku i dugotrajnu nezaposlenost teže zapošljivih društvenih skupina i očuvanje okoliša.

Recikliranje otpada u Hrvatskoj jedna je od najprogresivnijih grana (recikliranje metala, stakla, papira, gume, elektroničkog otpada i slično), no nema nijedan registrirani poslovni subjekt za reciklažu sapuna.

Za osiguravanje sirovine, ali i plasman novih proizvoda, potrebno je osigurati dobru poslovnu suradnju s hotelijersko-ugostiteljskim sektorom pa ćemo kroz projekt kontinuirano nastojati širiti mrežu suradničkih hotela i drugih ugostiteljskih objekata.

Naš cilj je uspostaviti radni centar koji će vrlo brzo postati samoodrživ kroz komercijalno poslovanje nakon provedbe projekta i generirati nova radna mjesta za sve teško zapošljive skupine građana.

Ante Raos

 

 

Povezane vijesti