Hrvatska pošta izdala marku povodom 50 godina Hrvatskog paraolimpijskog odbora

U posljednjih pola stoljeća okolnosti su se mijenjale, no cilj je oduvijek bio isti - organiziranje, promoviranje i populariziranje sporta osoba s invaliditetom

 

Hrvatski paraolimpijski odbor prošle je godine obilježio 50 godina uspješnog djelovanja. Tim je povodom Hrvatska pošta odlučila tiskati prigodnu poštansku marku, nominalne vrijednosti od pet kuna.

Autor marke je Borut Benčina, akademski slikar grafičar iz Zagreba, kojemu je kao motiv poslužio natjecatelj koji slavi pobjedu. Ista je izdana u arčiću od devet maraka s jednim privjeskom, u nakladi od sto tisuća.

Sport osoba s invaliditetom u posljednjih je dvadeset godina procvjetao i napredovao, pa je tako pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma ujedno i pedeseta godišnjica promicanja sportskog duha, te jednakih mogućnosti osoba s invaliditetom. "Duh u pokretu, paraolimpizam na globalnoj razini", moto je koji označava pomicanje granica i svladavanje prepreka, pa i onda kada se to čini nemogućim.

Temelji paraolimpizma i Hrvatskog paraolimpijskog odbora u Hrvatskoj su postavljeni 8. rujna 1964. godine, kada je osnovan Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske. U posljednjih pola stoljeća okolnosti su se mijenjale, no cilj je oduvijek bio isti - organiziranje, promoviranje i populariziranje sporta osoba s invaliditetom. Upornost se isplatila, jer uz brojna međunarodna priznanja, 15 hrvatskih sportaša dosad je osvojilo ukupno 35 paraolimpijskih medalja.

Prvu je za Hrvatsku osvojio Darko Kralj u bacanju kugle u Pekingu 2008. godine, a na istim POI dva zlata Hrvatskoj je donijela i Antonija Balek. Hrvatska je te godine na Igrama imala 25 sportaša u šest sportova.

Hrvatski sportaši s invaliditetom najuspješnijima su se pokazali na POI-ju u Londonu 2012. godine, kada su osvojili ukupno pet medalja. Igre u Londonu bile su rekordne i po ukupnom broju sportaša, broju prodanih ulaznica te medijskog popraćenosti. Upravo to označilo je prekretnicu u prezentaciji atraktivnosti sportskog nadmetanja osoba s invaliditetom.

Nema sumnje kako će nas naši paraolimpijci na Ljetnim paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. razveseliti novim sportskim podvizima.

Tiskanje prigodne poštanske marke samo je još jedan vid potpore pokazanoj hrabrosti, odlučnosti i jednakosti, kao i indikacija priznanja izvrsnosti paraolimpijskog sporta.

Marko Damjanović

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 

Povezane vijesti