Čudo asistivne tehnologije: Tenisice s navigacijom za slijepe i slabovidne osobe

Ove tenisice ne samo da vam govore kamo trebate ići, već također služe i kao pedometar te mjerač potrošenih kalorija

 

Obuća za pomoć slijepima u navigaciji - kažu da se s ovim pametnim tenisicama nikad nećete izgubiti.

Cipele su općenito jako pametan izum: čuvaju nam noge od prevelike hladnoće, štite ih od oštrih predmeta i pomažu nam da odemo tamo gdje trebamo. No, tehnologija nikada ne staje pa su danas cipele još pametnije.

Indijska tvrtka po imenu Le Chal kreirala je tenisice i uloške koji se spajaju s aplikacijom i servisom Google Maps kako bi vam pomogli da dođete od mjesta do mjesta. Cipela i đon su povezani sa smartphoneom putem Bluetooth veze. Unesete odredište koje želite u aplikaciju i potom, kako budete hodali okolo, lijeva ili desna tenisica će vibrirati i na taj način pokazati vam prema kojem smjeru se trebate okrenuti.

Ova obuća i ulošci su izvorno dizajnirani za pomoć slijepim osobama u navigaciji. Kada ih je tvrtka počela razvijati, brzo je postalo jasno da bi se također mogle koristiti i za druge namjene.
Za svaki par ove obuće koju proda, Le Chal će subvencionirati još jedan par za nekoga tko je slijep ili slabovidan. Ove tenisice ne samo da vam govore kamo trebate ići, već također služe i kao pedometar te mjerač potrošenih kalorija.

Cipele i ulošci će biti dostupni u rujnu ove godine po cijeni od oko 100 dolara. Bit će kompatibilni s iPhoneom, Androidom i Windows telefonima.

Izvor: Centar za rehabilitaciju Silver

 

 

Povezane vijesti