Split: Nove kaznene prijave protiv urednika portala Udarno.com zbog lažnih humanitarnih akcija

Policija Eterovića sumnjiči i da je tijekom travnja i svibnja 2014. na stranicama društvenih mreža i svom portalu organizirao akciju prikupljanja novca za vraćanje kredita nezaposlenog branitelja, da bi na kraju od 39.000 prikupljenih kuna 6.000 kuna zadržao za sebe

 

Zbog kaznenih djela prijevara u kojima je napravio materijalnu štetu u iznosu od 224.000 kuna, splitska je policija nadležnom Državnom odvjetništvu podnijela nove kaznene prijave protiv vlasnika i urednika portala Udarno.com Tonija Eterovića, koji se zbog istih djela već nalazi u splitskom zatvoru, doznaje se u petak u policiji koja nije željela otkriti identitet osumnjičenog 33-godišnjaka.

Kazali su kako su nastavljajući kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim hrvatskim državljaninom policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta utvrdili postojanje sumnje da je počinio više kaznenih djela prijevare.

Istraživanjem je utvrđena je sumnja da je početkom 2011., u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, osnovao udrugu, te kao predsjednik i odgovorna osoba udruge, izradio lažni zabavno-umjetnički program nastupa u velikom broju hrvatskih gradova.

Nakon toga je putem e-maila od gradova i županija tražio i dobio novčane donacije za pokrivanje troškova organizacije programa u iznosu od 68.000 kuna, no zabavno-umjetnički program nikada nije održan, niti je novac vraćen gradovima i županijama.

Policija je također utvrdila sumnju da je Eterović tijekom 2013. i 2014. godine na svom internetskom portalu objavio veći broj članaka u kojima je neistinito tvrdio da je oformio tim odvjetnika i različitih stručnjaka koji će zastupati građane koji su uzeli kredite, te podnositi tužbe u njihovo ime u zemlji i inozemstvu, kako bi se zaustavile ovrhe nad njihovim nekretninama i poništili ugovori o zaključenim kreditima.

Potom je stupio u kontakt s većim brojem osoba od kojih je, na ime članarine odnosno materijalnih troškova vođenja postupaka, zatražio i dobio oko 156.000 kuna. Ukupna šteta stoga iznosi 224.000 kuna.

Protiv Eterovića splitska je policija početkom prosinca podnijela kaznenu prijavu jer je organizirao lažnu humanitarnu akciju za pomoć teško bolesnom djetetu.

Na svom je portalu 11. rujna objavio tekst u kojem je lažno naveo podatke i lažnu fotografiju o teško bolesnom djetetu kojem je za troškove operacije potrebno 15.000 eura. U tekstu je bio naveden kontakt telefon i žiro račun za uplate na ime udruge čiji je osnivač.

Identičan tekst s djelomično izmijenjenim podacima, ali s istim računom, objavljen je i na portalima u BiH te na društvenim mrežama.

Policija ga sumnjiči i da udrugu nije registrirao kao neprofitnu organizaciju kako bi izbjegao financijsku kontrolu te da je sa žiro računa podigao preko 125.000 kuna, u domaćem i stranom novcu, koje su od rujna do kraja listopada prošle godine uplatili brojni građani i tvrtke.

Osumnjičen je i za povredu obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga jer je u veljači 2011. osnovao udrugu te otvorio račun na koji je na ime više lažnih humanitarnih akcija od ožujka 2011. do kraja listopada 2014. navodno uplaćeno čak 340.000 kuna.

Pritom udrugu nije registrirao kao neprofitnu organizaciju, niti je Ministarstvu financija dostavio obrazac za upis u Registar, kao ni predavao propisane financijske izvještaje.

Policija ga sumnjiči i da je tijekom travnja i svibnja 2014. na stranicama društvenih mreža i svom portalu organizirao akciju prikupljanja novca za vraćanje kredita nezaposlenog branitelja, da bi na kraju od 39.000 prikupljenih kuna 6.000 kuna zadržao za sebe.

Hina