Inovacija za disleksičare: Font za lakše čitanje

Font za lakše čitanje pod nazivom  “Dyslexie” osmislio je Christian Boer, nizozemski grafički dizajner koji i sam ima disleksiju. Ovaj font nudi potpuno besplatno svima kojima je potreban

Font, simboličnog naziva “Dyslexie,” Boer je razvio još kao student u sklopu projekta na kojem je radio na umjetničkoj akademiji  u Nizozemskoj. Omogućava lakše čitanje osobama s disleksijom jer su slova izraženija pa se osobe koje čitaju ne mogu zbuniti sa slovima koja imaju slične oblike, poput “b” i “d” , na primjer.

Boer se nada da će takav font stvoriti više svijesti oko problema disleksije, budući da 17 posto stanovnišva ima spomenuti poremećaj.

"Tradicionalni fontovi su dizajnirani isključivo s estetskog stajališta, što znači da često imaju karakteristike koje zbunjuju osobe s disleksijom," navodi Christian Boer.

Font je već pokazao pozitivne rezultate. Nezavisna istraživanja na Sveučilištu Twente i u Amsterdamu pokazala su da je gotovo tri četvrtine studenata obuhvaćenih istraživanjem napravilo mnogo manje pogreška prilikom čitanja koristeći ovaj font.

Za preuzimanje "Dyslexie" ili za više informacija, posjetite ovu stranicu: http://www.dyslexiefont.com/

 

Izvor: Themighty.com