Predsjednički izbori: Kako trebaju glasovati slijepe i slabovidne osobe

Ako slijepi birač ne želi glasati samostalno, ističu u Državnom povjerenstvu, isti ima pravo glasovati uz pomoć pratitelja koji će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred imena i prezimena kandidata za predsjednika Republike Hrvatske

 

Udruga slijepih USKA izvješćuje da je Državno izborno povjerenstvo objavilo obvezatnu uputu o načinu glasovanja birača osoba s invaliditetom, slijepih birača prema kojoj je propisano da slijepi birači imaju pravo samostalno glasovati uz pomoć tehničkog pomagala matrice. Dakle, slijepom biraču koji izrazi želju samostalno glasovati, birački odbor će uručiti pomoćni glasački listić na Brajlovom pismu, glasački listić za izbor predsjednika Republike Hrvatske i matricu s pomoću koje će popuniti glasački listić. Nakon što ispuni glasački listić slijepi ili slabovidni birač popunjeni glasački listić ubacit će u glasačku kutiju, a biračkom odboru vratiti popunjeni glasački lisitić na Brajlovom pismu i matricu.

Ako slijepi birač ne želi glasati samostalno, ističu u povjerenstvu, isti ima pravo glasovati uz pomoć druge osobe (pratitelja) koja će po njegovoj ovlasti i uputi zaokružiti redni broj ispred imena i prezimena kandidata za predsjednika Republike Hrvatske za kojeg birač glasuje.

Obvezna uputa objavljena je na službenoj stranici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na www.izbori.hr.

Pozivamo sve građane, neovisno o invaliditetu, da izađu na izbore i sudjeluju u izbornom procesu te iskoriste ustavom zajamčeno političko pravo državljana u modernim demokracijama.

R. R. Naglić