Znanstvena studija: Prežderavanje masnom hranom ključni je uzročnik erektilne disfunkcije

Poteškoće s erekcijom mogu se pojaviti i u sklopu nekih psihičkih bolesti, poput depresije i anksioznih poremećaja, no liječenjem u najvećem broju slučajeva dolazi i do povlačenja seksualne smetnje

 

U najnovijim su istraživanjima američki znanstvenici otkrili da su naslage na stijenkama krvnih žila povezane s povećanjem rizika za erektilnu disfunkciju.
Poremećaj spolne funkcije, u kojoj muškarac ne može postići ni održati erekciju dovoljne čvrstoće za spolni čin, naziva se erektilna disfunkcija (ED). Ranije se za ovaj poremećaj koristio termin impotencija.

Nalazi prikupljeni tijekom devet godina na uzorku od 1800 ispitanika pokazuju i kako rizik za erektilnu disfunkciju dodatno raste ako je stvaranje naslaga na stijenkama krvnih žila počelo još u mlađoj životnoj dobi. U tom smislu su se posebno rizičnima pokazale naslage na stijenkama srčanih i vratnih arterija, dodaju istraživači s Johns Hopkins University.
"Točno 40 posto muškaraca u 40-im godinama boluje od erektilne disfunkcije, a 50 posto oboljelih ima među muškarcima u njihovim 50-im godinama“, rekao je Tobias Kohler, šef odsjeka za mušku neplodnost s Fakulteta u južnom Illinoisu.
Nakon što su u obzir uzeli faktore rizika poput dobi, etničkog podrijetla, dijabetesa, pušenja, povišene koncentracije kolesterola i pretilosti, znanstvenici su izračunali da je prisutnost štetnih naslaga na stijenkama krvnih žila povezana s 53 posto većim rizikom za erektilnu disfunkciju.
Učestalost erektilne disfunkcije veća je u starijoj dobi. Smatra se da oko 100 milijuna muškaraca u svijetu ima ovaj poremećaj. ED je česta posljedica oštećenja krvožilnog, živčanog i hormonalnog sustava organizma. Javlja se, također, kao nuspojava primjene nekih lijekova i pri poteškoćama psihološke naravi i u ovisnika.
Muškarci danas jedu mnogo više brzu hranu nego što su to činili prije 20 godina. Gazirana pića, čips, hamburger, pizze, obroci pripravljeni u mikrovalnoj pećnici dodatno oblažu masnoćama krvožilni sustav što utječe na protok krvi. A svi znamo da je za normalnu erekciju neophodan jak, zdrav protok krvi.
Visok stupanj kemikalija u obrađenim namirnicama također povećava nivo testosterona koji je usko povezan s normalnom, jakom erekcijom.
Mnogobrojna istraživanja ukazuju da muškarci nikada nisu više sjedili nego što to danas čine. Razlog tome je što ima sve više poslova koja zahtijevaju rad ispred računala u sjedećem položaju. A toliki sati sjedenja loše utječu na srce i krvožilni sustav pa tako i na erektilnu disfunkciju. Zbog prekomjernog sjedenja, potrebno je 30 do 45 minuta energičnog vježbanja najmanje pet puta tjedno kako biste se suprotstavili negativnim efektima zbog sati sjedenja u uredu.
Treba spomenuti da se poteškoće s erekcijom mogu pojaviti i u sklopu nekih psihičkih bolesti, poput depresije i anksioznih poremećaja, no liječenjem u najvećem broju slučajeva dolazi i do povlačenja seksualne smetnje.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti