Hrvatsko novinarsko društvo i cehovski sindikat upozoravaju na sramotnu diskriminaciju novinara

"Mi ćemo inzistirati na tome da ova vlast otvori javnu raspravu o medijskoj strategiji i da se nužne izmjene medijskih zakona donesu u ovom roku do sljedećih parlamentarnih izmjena", rekao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka

Zdenko Duka (HND) i Anton Filić (SNH)
 

Zaustavljanje diskriminacije u redakcijama i ukidanje RPO-a te ujednačavanje PDV-a za novine samo su neki od zahtjeva koje su u iznijeli predstavnici HND-a i SNH-a, apeliravši na državu da ne ostane po strani i pomogne novinarskoj industriji da ne izumre.

"Hrvatski mediji, posebno tiskani su u velikoj krizi i jedva preživljavaju. Država ne može ostati po strani, treba pomoći izdavačima i tiskanim medijima koji su u krizi", istaknuo je u povodu Europskog dana obrane novinarstva predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić.

Na konferenciji za novinare pod nazivom "Bez novinara nema vjerodostojnih medija" podsjetio je da je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na nedavno održanim danima elektroničkih medija rekla da su od 2008. do 2012. prihodi medija smanjeni sa oko šest na četiri milijarde kuna i da je radnih mjesta u medijima 25 posto manje, a u tiskanim medijima 45 posto.

Drago mu je, kaže, što je ministrica ocijenila da je RPO (registar poreznih obveznika) sustav prikrivenog zapošljavanja te je ustvrdio da je on stvorio puno više problema, novinare doveo u egzistencijalnu krizu i diskriminira ljude u redakcijama.

"Ne preostaje ništa drugo nego apelirati na vlast, pravosuđe i inspekcije da zaustave diskriminaciju u redakcijama i ukinu RPO. Slobodno novinarstvo da, ali ne diskriminaciji u redakcijama", naglasio je.

Istaknuo je i da SNH i HND traže ujednačavanje PDV-a za novine, da pet posto ne bude samo za dnevne novine već i za tjednike.

"Ako se ništa ne dogodi, ova industrija je pred izumiranjem", upozorio je.

Filić je podsjetio i na najnoviji slučaj u "24 sata" gdje je ovih dana 13 novinara dobilo otkaz, a radi se, kaže, o tvrtki koja pozitivno posluje i koja je na kraju godine objavila dobit od 16 milijuna kuna.

"Stav je Sindikata da u takvoj situaciji, unatoč tome što pretpostavljamo da je na djelu pad tiraže i smanjenje prihoda od oglasa, ipak ne bi smjelo otkazivati ljudima. Posebno stoga što su medijski izdavači obećali Vladi da će kod smanjenja PDV-a paziti na svako radno mjesto. Na neki način je to prevara, dobili su smanjenje, a ne čuvaju radna mjesta", istaknuo je Filić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka smatra pak da je sve manje nade da će Ministarstvo kulture iznjedriti medijsku politiku.

"Mi ćemo inzistirati na tome da ova vlast otvori javnu raspravu o medijskoj strategiji i da se nužne izmjene medijskih zakona donesu u ovom roku do sljedećih parlamentarnih izmjena", rekao je.

Iako je pozitivnim ocijenio to što je Ministarstvo snizilo PDV na novine pod uvjetom donošenja medijskih statuta, upozorio je da ne postoje mehanizmi koji bi bili alati u razrješavanju situacija kada se ti statuti krše te da u tim situacijama nema nikakve zaštite vlasti.

Duka je naglasio i da je potrebno mijenjati zakone vezane uz transparentnost vlasništva medija kako bi se razotkrili eventualno tajni vlasnici medija.

To se, istaknuo je, može na način da se oglašivači, marketinške agencije, agencije za odnose s javnošću i banke koje su uključene u novinarski biznis promatraju u toj medijskoj regulaciji i da se uvedu izvjesna ograničenja utjecaja na slobodu i neovisnost uređivačkih politika u medijima.

Upitan da komentira tužbu za klevetu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv HTV-a i RTL-a, Duka je ocijenio da je ona potpuno neprimjerena jer se radilo o intervjuu s predsjednikom Vlade i to uživo. "Dakle, nije moglo biti nikakve intervencije. Osim toga, ono što govori predsjednik Vlade je iznimno javni interes i tu se ništa ne smije kratiti niti na bilo koji način cenzurirati", naglasio je. Nada se da će sud tužbu odbaciti.

Hina

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 

Povezane vijesti