Grad Zagreb: Zahvaljujući 'pasivnim kućama' domaćinstva će uštedjeti i do 80 posto energije

Na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu ovog će se vikenda, od 7. do 9. studenoga, održati 7. Dani pasivne kuće, kuće koja troši 80 posto manje energije za grijanje ili hlađenje nego klasična, a u program će se, osim Zagreba, ove godine uključiti Osijek, Koprivnica, Zadar i Žminj.

 

Na taj način, Dani pasivne kuće poprimaju regionalni karakter, rekao je voditelj Konzorcija Pasivna kuća Hrvatska Ljubomir Miščević i dodao da je riječ o gradovima gdje su već izgrađene pasivne kuće te pasivne stambene ili poslovne zgrade.

Na Danima pasivne kuće predstavit će se Koprivnica gdje je nedavno završena i treća višestambena pasivna zgrada te pasivna poslovna zgrada u Žminju od 600 metara četvornih s godišnjim troškom grijanja do 1.200 kuna. Zgrada ima samoventilirajuću fasadu, pripremu tople vode solarnim kolektorima, dizalicu topline i sustav za rekuperaciju zraka, koristi električnu energiju iz vlastite fotonaponske elektrane, suvremenu led rasvjetu i sustav upravljanja tzv. pametne kuće.

Domaći i strani stručnjaci održat će brojna predavanja, od kojih neka putem skype-a, a bit će tu i radionice te prezentacije tvrtki, kao i stručni obilasci gradilišta odnosno dovršenih vrlo niskoenergetskih i pasivnih kuća.

"Ove godine organizirani su i stručni obilasci u Sloveniji u suradnji s tamošnjim Konzorcijem pasivna hiša", dodaje Miščević.

Uz izložbeno i prezentacijsko predstavljanje najnovijih proizvoda poput Velux krovnog prozora energetske klase A+ te najnovijih fasadnih držača BWM, bit će promovirana zadnja verzija računalnog programa (PHPP 8) za pasivnu kuću na hrvatskom jeziku. Uz to, posebno će se obraditi teme testiranja zrakopropusnosti uz termovizijsko snimanje i tako protumačiti metoda testiranja i certificiranja pasivnih kuća.

Iz Zadra poručuju kako se raduju prvim zadarskim Danima pasivne kuće s kojima će svoju regiju osnažiti podizanjem svijesti o energetski učinkovitoj gradnji.

Cilj im je, kažu, posebice naglasiti važnost educiranja i licenciranja građevinskih radnika i majstora u energetskoj učinovitosti.

Na taj se način i u Hrvatskoj provodi EU strategija za poboljšanje energetske učinkovitosti u potrošnji energije "20-20-20", koja podrazumijeva do 2020. postići 20 posto smanjenja emisija stakleničkih plinova, za 20 posto povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije te povećati energetsku efikasnost za 20 posto.

Trodnevni skup održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a očekuje se više stotina sudionika, predavača i izlagača iz desetak država među kojima su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija te Njemačka.

Hina

 

Povezane vijesti