Pokrenuta peticija koja poziva Disney da stvori princezu s Downovim sindromom

"Koje bi divne pouke različitosti, suosjećanja i prihvaćanja Disney mogao slati u odgajanju djece samo da promovira likove s invaliditetom kao heroje i heroine u svojim filmovima!“, navodi se u peticiji

 

Animirani filmovi iz Disneyja dosad su već predstavili i junake s raznim vrstama invaliditeta ali ne i s Downovim sindromom, a sve je krenulo davne 1937. godine s je Snjeguljicom i sedam patuljaka. U likove s invaliditetom se ubrajaju Quasimodo iz Zvonara crkve Notre Dame i Gabriella iz Male sirene, ona je gluha i komunicira putem znakovnog jezika. No, studio Walt Disney trebao bi tek proizvesti film koji se bazira na liku s Downovim sindromom.

Keston Ott-Dahl i njegova supruga Andrea iz San Francisca, roditelji 15-mjesečne kćeri Delaney koja ima Downov sindrom, objavili su peticiju na internetu 1. listopada, a od početka navedenog mjeseca koji je proglašen i mjesecom Down sindroma, u tridesetak dana došli su do nešto manje od željenih 60.000 potpisa, koliko im treba da bi peticija uspjela.

"Disney radi veliki posao s prikazom primjera djeci dobrog od onog što nije dobro. Odavno pruža predivne moralne lekcije koje uče našu djecu da budu dobri ljudi, ali, nažalost, tvrtka dolazi do kratkog spoja u jednom kritičnom području. Koje bi divne pouke različitosti, suosjećanja i prihvaćanja Disney mogao slati u odgajanju djece samo da promovira likove s invaliditetom kao heroje i heroine u svojim filmovima!“, navodi se u peticiji.

"Djeca s Downovim sindromom i teškoćama u razvoju često su pogodne mete za bullying među svojim vršnjacima. No, da im se kroz crtane junake pokaže da postoje i drukčija djeca, mogla bi se naučiti samilosti i vidjeti junake s invaliditetom u svojim omiljenim animiranim filmovima. Studio Walt Disney u situaciji da utječe na živote velikog broja djece koja gleda njihove crtane filmove“, rekao je za Orange County Register pisac i aktivist Ott-Dahl.

Umjetnik Alexsandro Palombo istaknuo je malobrojnost likova s invaliditetom u Disneyevim dječjim filmova kada je objavio niz crteža koji prikazuju poznate animirane ikone kao što su Snjeguljica i Pocahontas u invalidskim kolicima i bez ekstremiteta. Studio Walt Disney još nije komentirao pokrenutu peticiju.

Marko Damjanović

 

Povezane vijesti