Vojni invalidi: Liječe nas jeftinim lijekovima a medicinsko osoblje ponekad je bahato

Đuro Glogoški naglasio je kako se branitelje liječi jeftinim lijekovima bez poboljšanja zdravstvenog stanja te ih se takve prijevremeno otpušta iz bolnice, a ima i neprimjerenog odnosa medicinskog osoblja prema ratnim veteranima


Izaslanstvo hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, predvođeno Đurom Glogoškim, koji već deset dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, razgovaralo je danas s ministrom zdravlja Sinišom Vargom iznijevši mu niz problema bolesnih ratnih veterana - preskupo i nedostupno liječenje, preduga čekanja na liječničke preglede, a založio se i za otvaranje bolnice za ratne veterane u Lipiku.

Hrvatski vojni invalidi od prošlog ponedjeljka prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici, tražeći, uz ostalo, smjenjivanje ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića, a današnji je sastanak s ministrom Vargom održan uz posredovanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak u prostoru Pravobraniteljstva.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih invalida Domovinskog rata prve kategorije, Đuro Glogoški, naglasio je kako se branitelje liječi jeftinim lijekovima bez poboljšanja zdravstvenog stanja te ih se takve prijevremeno otpušta iz bolnice, a ima i neprimjerenog odnosa medicinskog osoblja prema ratnim veteranima.

Također je upozorio na problem nadoplate skupih lijekova kojih treba sve više.

Založio se za osnivanje bolnice za ratne veterane u Lipiku i centra u Varaždinskim toplicama, te za imenovanje kontakt osobe u Ministarstvu zdravlja za koordinaciju s invalidima Domovinskog rata.

Svjesni smo da novca nema ali moramo pronaći rješenje jer hrvatski branitelji gube živote, i braniteljska je populacija najpodložnija raznim oboljenima, naglasio je Glogoški.

Ministar zdravlja Siniša Varga izrazio je žaljenje zbog problema s medicinskim osobljem, rekavši kako ne smije biti diskriminacije među pacijentima te najavio da će prioritetno pokušati riješiti njihove zahtjeve i probleme i maksimalno im pomoći. Pozvao je branitelje da prijave neprimjeren medicinski tretman.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić izvijestio je kako je dogovoreno da će hrvatskim braniteljima već sutra ujutro biti na raspolaganju e-mail adrese branitelji@minz.hr i branitelji@hzzo.hr na koje će branitelji i ratni vojni invalidi moći prijaviti problem s dostupnosti liječničke njege i terapije.

Nakon sastanka jednom od sudionika u braniteljskom izaslanstvu je pozlilo pa je pozvana hitna medicinska pomoć, no na kraju je odvezen civilnim vozilom.

Braniteljski prosvjed pred Ministrstvo branitelja održava se već 10. dan, a danas je hrvatske branitelje u šatori ispred Ministarstva posjetila i kći legendarnog zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba, Jelena Dedaković, pročitavši njegovo pismo potpore braniteljima, kojim ih je pozvao da ustraju u svojim zahtjevima i ne dižu ruku na sebe te da budu dostojanstveni.

Oko 150 dubrovačkih branitelja okupilo se danas nadomak dubrovačke povijesne jezgre i poduprlo suborce koji već deseti dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu tražeći, među ostalim, ostavke ministra Matića i njegove zamjenice Nađ i pomoćnika Glavaševića.

Vojne ratne invalide koji prosvjeduju jutros je posjetilo više od stotinu članova braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, te su im dali potporu u njihovim zahtjevima i izrazili solidarnost. Predali su im i donaciju u novcu koju su sami prikupili te hranu i piće.

Hina
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

 

Povezane vijesti