Ministrica Opačić: Nadam se da će ministar Mornar naći rješenje za asistente u nastavi

Potpredsjednica Vlade RH je kazala da su Hrvatskoj sada otvorena sredstva iz Europskog socijalnog fonda i navela da se bez njih neće moći svima osigurati asistent u nastavi. "Htjeli bismo da svako dijete s teškoćama u razvoju dobije svog asistenta u nastavi", naglasila je


Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić danas je izrazila uvjerenje da će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar naći rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju te ocijenila da je takva vrsta potpore njima najpotrebnija i da je to u obrazovnom sustavu najbolje iskorišten novac.

"Vjerujem da će ministar Mornar naći rješenje za asistente za djecu s teškoćama u razvoju jer su asistenti jedan od najboljih uloga za školarce koji imaju poteškoće i kojima je ta vrsta potpore potrebna. To je najbolje iskorišteni novac", rekla je ministrica Opačić novinarima u Domu za djecu i mladež na Tuškancu. Napomenula je da su aplicirali za sredstva iz fondova EU te izrazila je nadu da će ministar Mornar ili ubrzati proceduru ili iznaći sredstva za asistente u nastavi.

Opačić je kazala da su Hrvatskoj sada otvorena sredstva iz Europskog socijalnog fonda i navela da se bez njih neće moći svima osigurati asistent u nastavi. "Htjeli bismo da svako dijete s teškoćama u razvoju dobije svog asistenta u nastavi", naglasila je.

Na novinarsko pitanje je li bilo kašnjenja s prebacivanjem novca iz Ministarstva socijalne politike i mladih u Ministarstvo obrazovanja koje je 2012. preuzelo brigu o asistentima u nastavi, ministrica Opačić je odgovorila da kašnjenja nije bilo.

"Radi se o preraspodjeljivanju sredstava koja dobivamo od Hrvatske lutrije. Ta su sredstva prebačena početkom godine kada se donosila uredba i nije bilo nikakvih problema sa doznačavanjem novca", kazala je.

Ministrica Opačić danas je u Domu za djecu i mladež na Tuškancu dala potporu i ispratila hrvatske natjecatelje koji će se natjecati u nogometu i plivanju na Specijalnoj olimpijadi na Europskim ljetnim igrama u Antwerpenu. Iz Hrvatske će sutra otputovati 20 trenera i natjecatelja na Specijalnu olimpijadu na kojoj će se natjecati oko 4.000 natjecatelja s intelektualnim poteškoćama.

"Osobe s intelektualnim poteškoćama imaju velike potencijale i svako natjecanje za njih je veliki izazov na kojem pokazuju koliko mogu. A mogu puno", rekla je Opačić.

Predsjednik Specijalne olimpijade Hrvatske i ravnatelj Doma za djecu i mladež Tuškanac Zdenko Mlakar rekao je da će u Antwerpenu pokazati kako se i u Hrvatskoj kvalitetno i dobro radi u ustanovama i udrugama socijalne skrbi. Naglasio je da, iako nemaju idealne uvjete, na natjecanjima postižu dobre rezultate.

Hina
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

 

Povezane vijesti