UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom

Odbor za vanjsku politiku američkog Senata podržao je UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom s 12 glasova za i 6 protiv

 

Konvencija kojoj je cilj uspostaviti međunarodne standarde zaštite prava osoba s invaliditetom upućena je na izglasavanje pred Senatom gdje je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina.

Ovo je drugi put kako UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom dolazi pred senat, a 2012. Godine je također podržana od Odbora za vanjsku politiku ali konvencija tada nije dobila potrebnu podršku senatorskih glasova.Tada se velika koalicija od preko 800 udruga osoba s invaliditetom, udruga za zaštitu ljudskih prava, udruga veterana i vjerskih institucija okupilo kako bi podržalo ratifikaciju konvencije. No konvencija je imala tvrdu oporbu u organizacijama poput one za pravnu zaštitu školovanja ukući. Oni su tvrdili da će konvencija narušiti američki suverenitet te da će uskratiti pravo roditeljima da odluče što je najbolje za njihovu djecu.

 Podržavatelji konvencije smatraju da su takve teze potpuno neutemeljene. Ratificiranje konvencije neće zahtijevati nikakvu intervenciju u američke zakone i omogućit će SAD-u da preuzme međunarodno liderstvo u promoviranju zaštite prava osoba s invaliditetom, naglašavaju se pozitivni aspekti ratifikacije.SAD su  UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom potpisale još 2009. Godine, ali potpis će dobiti službenu notu tek kada Senat ratificira konvenciju. Europska unija i još 148 zemalja već su ratificirale konvenciju, a Hrvatska se može pohvaliti da je to učinila među prvima.

 

B.Š