Studija: Veliki broj roditelja djece s autizmom također ima neki od razvojnih poremećaja

Dosadašnje studije su dokazale da braća i sestre autistične djece također imaju veće šanse za razvitak autizma, ali vjeruje se da je ovo prvo istraživanje koje je dokazalo da su među roditeljima djece s autizmom također zastupljenije osobine razvojnog poremećaja

 

 Nova studija je pokazala da veliki broj roditelja djece s autizmom također ima neki od razvojnih poremećaja. Za potrebe studije znanstvenici su obradili odgovore 256 roditelja djece s autizmom i 1460 roditelja djece bez razvojnih poremećaja. Upitnik koji su koristili bio je zapravo standardni upitnik za provjeru razine razvojnog poremećaja i autizma kod odraslih osoba.

U slučajevima obitelji s autističnim djetetom često su oba roditelja imala neke od znakova umjerenog razvojnog poremećaja, navodi se u istraživanju objavljenom u on-line znanstvenom časopisu Jama Psychiatry.

Znanstvenici iz sveučilišta Washington su istakli da takvi slučajevi nisu apriori nešto loše.

Moguće je da se umjereni poremećaji kod roditelja intenziviraju kod njihove djece.

U slučajevima kad oba roditelja pokazuju neke autistične osobine šansa da i njihova djeca imaju autizam je velikih 85 posto.

Kad samo jedan roditelj ima naznake razvojnog poremećaja šansa je 53 posto.

Dosadašnje studije su dokazale da braća i sestre autistične djece također imaju veće šanse za razvitak autizma, ali vjeruje se da je ovo prvo istraživanje koje je dokazalo da su među roditeljima djece s autizmom također zastupljenije osobine razvojnog poremećaja.

B. Šutalo