SP Brazil: Super Mario u društvu elitnih napadača

 

Debi iz snova na Svjetskom nogometnom prvenstvu za našeg Marija Mandžukića! U utakmici protiv Kameruna postigao je dva zgoditka, a tako nešto nisu uspjeli ostvariti nogometne legende poput Pelea, Maradone, Messija, Zica, Cruyffa i Platinija. Mandžukić se tako našao u biranom društvu napadača, naime samo se osam nogometaša na svijetu može pohvaliti ovim uspjehom, a Super Mario jedan je od njih.

Davne 1994. godine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, dva igrača na najbolji mogući zakoračili na nogometnu scenu. Bili su to Meksikanac Luis Hernandez, popularni El Matador, koji je zabio Južnoj Koreji te stroj za golove Argentinac Gabriel Omar Batistuta, jedini među odabranim društvom koji je debitirao s čak tri pogotka u susretu protiv Grčke.
Prema potpisniku ovih redaka, Gabriel Omar Batistuta je najfascinantniji, najprecizniji, najkompletniji i najsnažniji napadač u povijesti suvremenog nogometa.

Već četiri godine kasnije na popis rekordera upisao se i Čileanac Marcelo Salas. Salas je u svom debiju igrao protiv Italije, a Azzure je iznenadio sa dva pogotka. A na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine bio je to Nijemac Miroslav Klose, u visokoj pobjedi od 8:0 protiv Saudijske Arabije. Na istom Svjetskom prvenstvu je u svom debiju pogodak je postigao Danac Jon Dahl Tomasson u susretu protiv Urugvaja.
Tog vrućeg ljeta 2006. u Njemačkoj zabljesnuo je Španjolac David Villa u pobjedi protiv Ukrajine, a do sljedećeg člana probranog društva čekali smo čak osam godina i susreta otvaranja Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. u Sao Paulu, s dva gola našoj Hrvatskoj svoju je moć svijetu pokazao Neymar. A samo šest dana kasnije u jednoj od bitnijih utakmica Hrvatske u posljednjih nekoliko godina, na bačenu rukavicu Neymara odgovorio je naš Super Mario, priključivši se tako borbi za titulu najboljeg strijelca prvenstva.

M. Damjanović