SP Brazil: Portret kamerunske reprezentacije

Iako su u svojim redovima imali igrače visoke klase poput Samuela Eto'oa, Geremija Njitapa, Rigoberta Songa... Kamerunci su u posljednja svoja četiri nastupa na SP u 12 utakmica ostvarili samo jednu pobjedu i to 1-0 protiv Saudijske Arabije uz četiri neodlučena rezultata i sedam poraza

 

Reprezentacija Kameruna, drugi suparnik Hrvatske na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, jedna je od najuspješnijih afričkih nacija kada je nogomet u pitanju.

Ovo je "nepobjedivim lavovima" sedmi nastup na svjetskim prvenstvima po čemu su afrički rekorderi, dosadašnji najbolji rezultat ostvarili su 1990. godine kada su stigli do četvrtfinala i izgubili od Engleske sa 2-3 nakon produžetaka, a usto su i četiri puta osvajali naslov kontinentalnog prvaka.

Prvi nastup na SP Kamerun je imao 1982. godine, a to je bilo ujedno i prvo natjecanje za koje su odigrali čitave kvalifikacije, te je malo nedostajalo da već tada generacija u kojoj su se posebno isticali Roger Milla i Thomas Nkono izbori prolazak u drugi krug, ali iako nisu izgubili niti jedan susret, tri neodlučena rezultata protiv Perua, Poljske i Italije nisu im bila dovoljna.

Nakon propuštenog SP-a 1986., u Italiji 1990. Kamerun je postao prva afrička reprezentacija koja je stigla do četvrtfinala. Na startu natjecanja Kamerunci su šokirali branitelje naslova Argentince svladavši ih sa 1-0 u utakmici otvaranja SP-a, a uslijedile su još pobjede protiv Rumunjske u skupini i Kolumbije u osmini finala prije no što ih je u četvrtfinalu zaustavila Engleska i to zahvaljujući sjajno raspoloženom Garyju Linekeru. Ponovno je glavnu ulogu u kamerunskoj reprezentaciji imao tada već 38-godišnji Roger Milla, uz podršku Francoisa Omam-Biyika, Emmanuela Kundea, Cyrila Makanakyja i Thomasa Nkona.

Iako su se plasirali na i na sljedeća tri SP-a, te ukupno četiri od posljednjih pet, Kamerunci više nisu uspijevali proći skupinu, ali u SAD-u 1994. godine Roger Milla se upisao u knjige rekorda jer je sa 42 godine postao najstariji strijelac u povijesti SP-a.

Iako su u svojim redovima imali igrače visoke klase poput Samuela Eto'oa, Geremija Njitapa, Rigoberta Songa... Kamerunci su u posljednja svoja četiri nastupa na SP (SAD 1994, Francuska 1998, Japan/Južna Koreja 2002, JAR 2010) u 12 utakmica ostvarili samo jednu pobjedu i to 1-0 protiv Saudijske Arabije uz četiri neodlučena rezultata i sedam poraza.

Prije četiri godine u JAR Kamerun je izgubio sve tri utakmice u skupini (Japan 0-1, Danska 1-2, Nizozemska 1-2), a taj niz je nastavio i u Brazilu 0-1 porazom od Meksika.

Naslov prvaka Afrike Kamerun je osvajao 1984., 1988., 2000. i 2002. godine, a usto je bio doprvak 1986. i 2008.

Rekorder po broju nastupa za Kamerun je branič Rigobert Song sa 137 utakmica, slijede Geremi sa 118 i Samuel Eto'o sa 117, dok je najbolji strijelac Eto'o sa 56 pogodaka, a drugi je Patrick M'Boma sa 33.

Hina