Studija: Cjeloživotna skrb za osobu s autizmom košta 12 milijuna kuna

Žalosno je da obitelji koje se moraju nositi s teretom autizma također moraju nositi i dodatni financijski teret koji ih često vodi u siromaštvo, a ponekad i u dužničko ropstvo

 

Kako broj djece s dijagnosticiranim autizmom svakim danom rapidno raste, frapira podatak kojega su iznijeli znanstvenici da trošak cjeloživotne brige za osobu s razvojnim poremećajima košta od 1,4 do 2,4 milijuna dolara (dakle, u prosjeku oko 12 milijuna kuna).

Troškovi variraju od 1,4 milijuna za osobe s autizmom, do 2,4 za one koji uz autizam imaju i dodatne intelektualne teškoće.

Najnoviji podaci o troškovima liječenja i brige za oboljele od razvojnih poremećaja objavljeni su u znanstvenom časopisu Jama Pediatrics.

Za potrebe istraživanja, znanstvenici s pensilvanijskog sveučilišta i London School of Economics istraživali su prijašnje studije o oboljelima od razvojnih poremećaja i kolike su sveukupne materijalne posljedice na njihove obitelji i okolinu.

U procjenu troškova ulazilo je sve, od troškova liječenja, školovanja pa do prilagođavanja tržištu rada. U obzir su se također uzele nezarađene plaće jer odrasli s autizmom jako teško dolaze do posla kao i njihovi skrbnici.

Troškovi posebne edukacije, troškovi stanovanja kod odraslih s autizmom i indirektni troškovi kao što su smanjena produktivnost, glavni su faktori milijunskih brojki, komentirali su znanstvenici.

Stručnjaci su rekli da ovi podaci upućuju na potrebu ranije intervencije i stvaranje uvjeta koji bi omogućili što kvalitetnije programe za što veću samostalnost oboljelih od autizma i ostalih razvojnih poremećaja, a sve s ciljem da se smanje troškovi cjeloživotne brige.

"Ove brojke važna su informacija za sve donositelje političkih odluka i aktiviste. One bi im trebale pomoći u što racionalnijoj i učinkovitijoj raspodjeli sredstava“, rekao je autor studije dr. David Mandell s pensilvanijskog sveučilišta koji je dodao da je zadaća svih nas da učinimo sve kako bi rasteretili silnih troškova obitelji oboljelih od autizma i ostalih razvojnih poremećaja.

Nažalost, ne postoje slične procjene koliko cjeloživotna briga za oboljele od autizma košta u Hrvatskoj, ali za očekivati je da bi brojke bile slične. Žalosno je da obitelji koje se moraju nositi s teretom autizma također moraju nositi i dodatni financijski teret koji ih često vodi u siromaštvo, a ponekad i u dužničko ropstvo.

B. Šutalo

 

Povezane vijesti