Mumbai: Priča o dječaku s invaliditetom koja je potresla svijet

"Što sam drugo mogla nego ga vezati za ogradu svaki dan? On ne može govoriti, kako će reći nekome ako se izgubi?“, pravdala se baka te dodala da ga i noću veže pokraj sebe kako ne bi odlutao

U Mumbaiju, financijskoj prijestolnici Indije, jedna je baka svog devetogodišnjeg unuka svakog dana vezivala za ogradu autobusne stanice kada bi odlazila na posao a sve kako joj unuk ne bi odlutao.

Iako je njegova baka Sakhubai beskućnica, ona jedina brine o svome potomku. Dječak se zove Lakhan Kale, a boluje od cerebralne paralize i epilepsije, uz to je gluh te teško hoda. Da bi baka mogla brinuti o unuku, svakodnevno ide prodavati svijeće i igračke po gradu kako bi uspjela zaraditi koji rupi. Dok ona radi njezin unučić je vezan za ogradu autobusne stanice.

"Što sam drugo mogla? On ne može govoriti, kako će reći nekome ako se izgubi?“, pravdala se baka te dodala da ga i noću veže pokraj sebe kako ne bi odlutao.
Otac od malenog Lakhana Kalea umro je prije par godina, nažalost i njegova ga je majka napustila. Kada je prošlog tjedna u lokalnim novinama izašla fotografija dječaka vezanog za ogradu autobusne stanice, odmah su se podigli aktivisti za ljudska prava i alarmirali nadležne institucije. Odmah su reagirale socijalne službe Mumbaija i smjestile dječaka u ustanovu koja će dalje o njemu skrbiti, izvijestio je Daily Mail.
"Dok nije dospio u novine nikoga nije bilo briga. Ranije je išao u posebnu školu, ali poslali su ga nazad“, rekla je baka Sakhubai.
Ovaj primjer dokaz je kako, nažalost, tužna priča mora izaći u medijima da bi institucije reagirale. U Indiji nedostaje ustanova koje bi na primjereni način skrbile o osobama s invaliditetom, iako su jedna od onih zemalja svijeta koje bilježe stalni gospodarski rast. U Indiji ima oko 60 milijuna osoba s invaliditetom, a oni svakodnevno žive u uvjetima nedostojnim čovjeka jer ih državne institucije sustavno zanemaruju.

Priča o dječaku Lakhanu Kaleu potresla je svjetsku javnost no budućnost će pokazati hoće li mu to donijeti neku sreću.

M. Damjanović


 

 

Povezane vijesti