S dovoljno političke volje i kapitala invalidska kolica mogla bi postati stvar prošlosti

Novi uređaj - egzoskeleton - omogućava hodanje osobama koje to nisu u stanju, a da bi upravljali uređajem nije bitno jesu li od rođenja paraplegičari ili su invaliditet stekli tijekom života

Na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva, 12. lipnja u Brazilu, početni udarac na utakmici Brazil - Hrvatska izvest će mladić koji boluje od paraplegije.

Novi uređaj - egzoskeleton - omogućava hodanje osobama koje to nisu u stanju, a da bi upravljali uređajem nije bitno jesu li od rođenja paraplegičari ili su invaliditet stekli tijekom života.

Nakon višegodišnjih testiranja i razvijanja tehnologije, znanstvenici su potpuno sigurni u svoj projekt kojeg su usavršili do te mjere da ga mogu bez bojazni prezentirati pred više od dvije milijarde gledatelja, koliko bi ih prema najavama trebalo pratiti otvorenje Svjetskog prvenstva. Znanstvenici su osmislili senzore, smještene ispod kacige, koji bilježe moždanu aktivnost, a zahvaljujući tome osoba s paraplegijom može upravljati uređajem.

Mladić koji će izvesti početni udarac na otvorenju Svjetskog prvenstva nosit će posebnu majicu koja će slati električne impulse. Znanstvenici tvrde da će mladić prilikom izvođenja početnog udarca imati osjećaj kao da dodiruje tlo, savija koljena i udara loptu, a uređaj će izvršavati naredbe koje mu bude poslao mladićev mozak. Ova najava je velika vijest i nada za sve one koji su se nadali da će imati priliku tijekom života osjetiti osjećaj hodanja. Ubrzanim tehnološkim razvojem, kako najavljuju znanstvenici okupljeni u projektu Walk Again Project, nema sumnje kako će kroz 20 do 30 godina osobe s paraplegijom imati priliku hodati uz pomoć ovog revolucionarnog pomagala.

"Želimo zagolicati maštu ljudi. S dovoljno političke volje i investicija mogli bismo zauvijek zaboraviti na invalidska kolica", izjavio je Miguel Nicolelis, neurolog sa Univerziteta Duke, koji se nalazi na čelu međunarodnog projekta Walk Again.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti