Gradonačelnik Bandić: Stavi pravu stvar na pravo mjesto

Kako bi se Zagrepčane potaknulo na razvrstavanje otpada, što će uskoro biti njihova obveza, organizirat će se različite edukativne aktivnosti, ali i zapjevati uz Aerodrom, odnosno Juricu Pađena i “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”. Upravo je naslov ovog bezvremenskog hita naziv kampanje koju pokreće Zagrebački centar za gospodarenje otpadom (ZCGO) sa Zagrebačkim holdingom, a u promidžbenom spotu sugrađanima će najbolji način za odlaganje otpada pokazati gradonačelnik Milan Bandić. Naime, gradonačelnik u spotovima razvrstava svaku vrstu kućnog otpada u točno za to predviđene kante. Spot je snimio redatelj Zoran Pezo, a na snimanju se gradonačelnik družio i s Juricom Pađenom.
– Cilj je animirati ljude, potaknuti ih na razvrstavanje otpada. Dio smo EU i to jednostavno moramo napraviti – objasnila je glasnogovornica Zagrebačkog holdinga Senka Knežević te dodala da će kampanja podrazumijevati različite aktivnosti koje će se odvijati po gradu sve do samog datuma kad će razvrstavanje i službeno početi.

Iz Grada Zagreba nadaju se da će se Zagrepčani vrlo brzo naviknuti na odvojeno prikupljanje i sortiranje kućnog otpada. Podsjetimo, do 2018. godine Hrvatska, pa tako i Zagreb, imaju obvezu staviti u funkciju cjeloviti sustav gospodarenja otpadom koji uključuje razvrstavanje otpada, njegovo recikliranje, ali i osnivanje centara za gospodarenje smećem te zatvaranje i sanaciju preostalih neusklađenih odlagališta otpada. U pilot-projektu razvrstavanja na to se odlučilo svega 1,2 posto građana koji su smeće odvajali u posebne vrećice. Iz Holdinga kažu da je to samo početak priče, a razvrstavanje otpada u konačnici bi trebalo i smanjiti račune Zagrepčana.
VLM
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

 

 

Povezane vijesti