Gubitak socijalnih prava osoba s invaliditetom nakon zapošljavanja

PITANJE: K.I. (28) Bratić i ja imamo tvrtku koja glasi na njega. U tvrtki nisam zaposlena već samo pronalazim partnere a radim na ugovor o djelu. Kako sam osoba s teškim invaliditetom proglašena sam radno nesposobnom. Temeljem toga ostvarila sam pravo na osobnu invalidninu i dječji doplatak. Također imam i osobnu asistenticu te sam korisnica raznih ortopedskih pomagala. Zanima me, kad bi me bratić zaposlio na neodređeno vrijeme, što bi se desilo s mojim socijalno ostvarenim pravima?

ODGOVOR: Poštovana, ukoliko Vas bratić zaposli na neodređeno vrijeme temeljem ugovora o radu, ostvarivanje prihoda utjecat će na ostvarivanje određenih socijalnih prava. Međutim, naveli ste da ste do sada radili temeljem ugovora o djelu, a ostvarivanje prihoda na taj način smatra se drugim dohotkom koji također utječe na ostvarivanje nekih prava tako da se Vaša situacija neće bitno promijeniti.

Naime, Zakonom o socijalnoj skrbi (NN 157/13) propisano je da osobna invalidnina iznosi 250% zakonom propisane osnovice, što trenutno iznosi 1.250,00 kn mjesečno za osobu koja nema vlastitog prihoda. Međutim, ukoliko osoba ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina se isplaćuje umanjena za ostvareni prihod, odnosno kao razlika između punog iznosa osobne invalidnine i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva. Drugim riječima, ako je prihod manji od 1.250,00 kn uračunava se kao prihod i isplaćuje se razlika, a ako je veći od 1.250,00 kn nisu zadovoljeni uvjeti za priznavanje tog prava.

Također, Zakonom o doplatku za djecu (NN 112/12) propisano je da se nadležnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje mora prijaviti svaka promjena okolnosti koja može utjecati na ostvarivanje prava na doplatak za djecu, a jedna od tih okolnosti je svakako i stupanje u radni odnos korisnika, djeteta ili bilo kojeg člana kućanstva.

Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebu

Što se tiče daljnjeg ostvarivanja prava na osobnog asistenta, teško mi je bilo što reći s obzirom da to pravo još uvijek nije zakonski regulirano i ovisi isključivo o procjeni udruga invalida tko će to pravo ostvariti. Stoga Vas mogu jedino uputiti da se u vezi toga obratite udruzi invalida putem koje ste i ostvarili pravo na osobnog asistenta, a ukoliko Vam ga neće i dalje priznati, možete se javiti e-mailom na klinika@pravo.hr, navesti da je za mene, a ja ću Vas uputiti na neki od natječaja za priznanje prava na osobnog asistenta.

I na kraju, stupanje u radni odnos ne utječe na ostvarivanje prava na ortopedska pomagala, te ćete njih i dalje koristiti pod jednakim uvjetima kao i do sada.

Odgovara: Tihana Levak, Pravna klinika u Zagrebu

Napomena: Pitanja za rubriku Kutak za stručnjake šaljite na e-mail adresu mladen.kristic@in-portal.hr


 


 


 


 

 

Povezane vijesti