Dubrovnik: Odjel palijativne skrbi za bolesnike u terminalnoj fazi

Odjel palijativne skrbi otvoren je danas u dubrovačkoj Općoj bolnici, namijenjen za boravak bolesnika koji su u terminalnoj fazi malignih bolesti i s kroničnim neizlječivim bolestima

U njegovo uređenje uloženo je 10,4 milijuna kuna od čega je Zaklada Blaga djela dala četiri milijuna kuna, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnika i Opća bolnica izdvojili su svaki po dva milijuna kuna, dok je Dubrovačka biskupija dala 400.000 kuna.

"Ovo je veliki korak ka smanjenju patnji naših sugrađanina koji boluju od teških bolesti i jedan lijepi primjer zajedničkog nastojanja u istom smjeru i cilju", istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Zaklada Blaga djela i Dubrovačka biskupija okupili su se i uložili znatna sredstva uredivši Odjel s 30 kreveta za Odjel palijativne skrbi, a ostalih 30 kreveta je dano za korištenje dubrovačkoj Općoj bolnici, dodao je

Napravljeno je i nekoliko apartmana za ljude s zdravstvenim problemima, a koji bi htjeli biti sami i za to su spremni platiti. Čestitike Općoj bolnici i svima koji su svojim sredstvima sudjelovali jer je ovo očit način kako se rješavaju problemi koji su naizgled nerješivi, kazao je župan Dobroslavić.

"Dok u dijelu hrvatskih bolnica u puno većim gradovima čak otpadaju stropovi ili se uz njih vežu najlošiji epiteti nebrige, ovdje imamo potpuno drugačiju i pozitivnu situaciju gdje smo zajedničkim snagama postigli nešto izuzetno kvalitetno. Moramo učiniti da ova bonica postane još i bolja. Ovo je projekt u kojem smo se svi zajednički potrudili i u zadanom roku smo uspjeli. Palijativna će nam skrb omogućiti da dobijemo i više novca od HZZO-a te ćemo uz više novca moći i bolje poslovati", kazao je otvarajući Odjel palijativne skrbi sanacijski upravitelj Opće bolnice dr. Jerko Ferri Certić.

Naglasio je da bolnici za redovito poslovanje treba 13,7 milijuna kuna te kako je u posljednjih pet godina zaradila 36 milijuna kuna kroz dodatne aktivnosti s inozemnim pacijentima, osobito turistima s brodova na kružnim putovanjima.

Otvaranju Odjela palijativne skrbi za boravak bolesnika koji su u terminalnoj fazi malignih bolesti i s kroničnim neizlječivim bolestima, nazočili su i upravitelj Zaklade Blaga djela Nikola Obuljen, dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić.

Hina