Ostala sam trudna u 42. godini života. Hoću li pogriješiti ako rodim dijete?

PITANJE: R.V (43) Sada sam se već smirila nakon šoka, ali treba mi potvrda jesam li pravilno postupila. Mjesečnicu sam izgubila u 42. godini, uz sve tegobe koje prate menopauzu, pa sam tako počela uzimati i hormonalnu terapiju

Tegobe time nisu prestale, naprotiv, primijetila sam da mi trbuh raste, a grudi bolne i otišla sam ponovno do ginekologa. On se nije iznenadio, zaključio je da sam se udebljala zbog menopauze, a grudi reagiraju na hormonsku terapiju. Vratila sam se kući i otišla  po preporuci drugom ginekologu i ostala u šoku kad mi je rekao da sam trudna. Predložio mi je prekid trudnoće, zbog godina. Odlučila sam zadržati dijete, napravila amniocentezu i nije otkrivena nikakva kromosomska anomalija, trudnoću dobro podnosim. Ipak,  razmišljam jesam li pogriješila u odnosu prema djetetu koje ću roditi? Suprug je stariji petnaest godina od mene, meni je prepustio odluku. Ja isto nisam više mlada. Jesam li se odlučila na rađanje iz sebičnih razloga? Molim Vas, dajte mi vaše viđenje stanja u kojem sam se našla.
ODGOVOR:
Poštovana R.V. u svom pismu niste naveli imate li već djece ili vam je ovo prvo? Ukoliko je prvo, radost može biti tim veća!
Kad dolazi novi život, po meni, prihvaćanje i radost su najprimjereniji osjećaji. Pitate jeste li sebični što ste odlučili roditi? Ja bih rekla da sebični razlozi bolje pristaju uz one suprotne odluke, namjernog prekida trudnoće. Ako su Vaše godine jedini razlog zbog kojeg je Vaš ginekolog preporučio prekid trudnoće, onda mislim da to nikako nije dobar, niti približno dostatan razlog. Danas, uz sve medicinske metode i skrb koja stoji na raspolaganju, Vaša dob ne predstavlja nikakav problem. Trudnoća će biti pod pojačanim nadzorom te će sam porod, kako je to uobičajeno u takvim okolnostima, završiti „carskim rezom“.Vesna Hari, Zadruga 'Martinov plašt'
Tijekom trudnoće, imat ćete dovoljno vremena na to se pripremiti.
Vratimo se Vašoj početnoj situaciji koju u pismu navodite, preranoj menopauzi.
Ako nju stavimo u odnos, (nasuprot), iznenadnoj trudnoći, svakako mislim da je trudnoća daleko bolja opcija, jer donosi život, istovremeno stavljajući Vas u vrlo aktivnu poziciju.
Menopauza u Vašim godinama jednostavno nije prirodna, ona donosi veliku promjenu (zato se u narodu često tako i zove), dovodi do smanjenja funkcija kojima smo kao žene određene, te prirodno, postepeno donosi smiraj koji je u skladu sa ženinim razdobljem u kojem se ona, s obzirom na svoje godine, tada nalazi.
Priroda je sve to smisleno posložila. Problemi nastaju ako nešto izađe, „iskoči“ iz tog prirodnog poretka, te više nismo s njom u skladu.
Draga R.V., u ovoj Vašoj priči nije nebitno i posebno bih pohvalila stav Vašeg supruga. S obzirom na njegove godine, to što je Vama prepustio odluku, smatram hrabrošću i poštovanjem prema Vama (povjerenjem u Vaše odluke). Nije mislio prvenstveno na sebe, svoju komociju i mir koji će izgubiti (dakle, nije bio sebičan).
Stoga je, kao čovjek i kao otac, zaslužio moje čestitke (i ne samo moje!).
Čestitke zaslužujete oboje, najviše zbog toga što bi većina, u Vašoj situaciji odlučila upravo suprotno, po liječničkoj preporuci, koja bi im, samima pred sobom, možda poslužila kao dobar alibi.
Zbog toga Vaše dijete već sada ima posebne roditelje, kao što je i samo posebno (ne možete ne biti impresionirani načinom na koji je izabralo doći!)
Dijete koje pod ovakvim okolnostima dolazi na svijet i, unatoč njima, biva prihvaćeno (neupitnim stajanjem roditelja na njegovu stranu), u stvari, dolazi s velikom prednosti.
Ono može biti sigurno da će uvijek imati ono od čega, na kraju krajava, svi mi živimo – neiscrpnu zalihu ljubavi!

Vesna Hari, dipl. inž. socijalnog rada