Supruga zanemaruje djecu koja su joj pripala nakon razvoda

PITANJE: K.J. (41) Nakon razvoda naša djeca pripala su majci, ja provodim vikende s njima. Svaki put kada djeca dođu kod mene vidim iste probleme. Djeca su u prljavoj odjeći, nemaju naviku održavanja higijene, neuredna su.

Pokušao sam razgovarati s bivšom suprugom o tome, ali ona ne želi razgovor, odbija komunicirati sa mnom. Mene brine ovakvo stanje, ne znam kako je navesti da posveti više pažnje djeci? Iz razgovora s djecom saznajem da rijetko kuha, povremeno izbiva dugo u noć iz kuće. Ako se obratim socijalnoj radnici, koji je postupak koji će ona poduzeti?
ODGOVOR
: Iz vašeg pisma ne može se naslutiti kakvo je bilo ponašanje vaše bivše supruge prema djeci tijekom braka, je li tada više brinula o njima i je li do ove promjene došlo tek nakon razvoda? Što bi moglo biti razlogom takve promjene?
S obzirom da je u brakorazvodni postupak svojim posredovanjem, po službenoj dužnosti, uključen Centar za socijalnu skrb koji, rukovodeći se ponajprije dobrobiti djece, procjenjuje s kojim roditeljem će nakon razvoda djeca živjeti, te da je Centar donio stručno mišljenje da je za vašu djecu Vesna Hari, Zadruga 'Martinov plašt'bolja opcija živjeti s majkom, jesu li tada, ako su postojale, uzete u obzir okolnosti koje navodite?

Inače, u važnim statusnim pitanjima kao što je ovo, naročito kad su djeca u pitanju, ukoliko dođe do neke značajnije promjene, ili nesnalaženja roditelja u novoj ulozi, situacija se mora ponovno preispitati, te u skladu s novim okolnostima i postupiti. Stoga biste se morali obratiti Centru za socijalnu skrb koji je donio stručno mišljenje prema čijoj odluci su djeca pripala majci, da izvrši uvid u situaciju. Stanje u kakvom navodite da se vaša djeca nalaze ( prljava odjeća, neodržavanje osobne higijene i ostalo), može signalizirati kako je vašoj supruzi potrebna pomoć pri odgoju. Pomoć može biti u obliku: savjetovanja, uključivanja druge osobe u odgojni postupak, pohađanja Škole za roditelje i sl.
Ukoliko bi se, i nakon provođenja neke ili nekih od ovih mjera nastavilo zanemarivanje odgojnih postupaka spram djece, jedna od slijedećih mjera koju je moguće donijeti je nadzor nad izvršenjem roditeljske skrbi.
Razumljivo je da vas brine opisano stanje, te je u konkretnim okolnostima vaša roditeljska dužnost poduzeti potrebne korake.
No, ima još jedna važna okolnost na koju vas želim upozoriti. Ako sam dobro razumjela, o tome kako s majkom žive, vi saznajete isključivo od djece ( i onome kako ih vidite kad dođu k vama). Naime, djeca lako mogu postati žrtvama manipulacije, a u određenim okolnostima i sama postaju manipulatori ( npr. radi neke osobne koristi ili kako bi udovoljila nečemu što misle da roditelj od njih očekuje, priklonila se mišljenju roditelja i sl.). Niste naveli koje dobi su djeca, te ako idu u školu ili vrtić, jeste li pokušali kontaktirati odgajatelje ili nastavnike i saznati kako oni vide situaciju?
Stoga, mislim da bi bilo dobro, prije poduzimanja konkretnih koraka prema institucijama, najprije ipak pokušati prikupiti više informacija.
Vjerujem da imate na umu kako je dobrobit djece ono najvažnije u cijeloj situaciji i da vas upravo taj motiv pokreće.

Vesna Hari, dipl. inž. socijalnog rada