Branko Vukšić: Državno odvjetništvo trebalo bi se pozabaviti poslovanjem Hrvatske radio-televizije

Predsjednik saborskog Odbora za medije navodi i da su mandat glavnog ravnatelj HRT-a Gorana Radmana od početka obilježile afere - od sukoba interesa do postavljanja na visoku uredničku poziciju osobe s krivotvorenom biografijom. "Po kriterijima koje je tobože postavio na visok nivo predsjednik Vlade Zoran Milanović, Goran Radman trebao je biti smijenjen već nekoliko puta", ističe laburist Vukšić

Predsjednik saborskog Odbora za medije Branko Vukšić prozvao je danas glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana za "faraonsko upravljanje" i loše promišljanje javne televizije, te priopćio da je pozvao Državno odvjetništvo da ispita poslovanje na HRT-u.
Vukšić, zastupnik Hrvatskih laburista, pozvao je DORH i ostale institucije da se pozabave poslovanjem na Prisavlju, jer su, kako navodi, priznati i ugledni zaposlenici u Saboru svjedočili da na HRT-u ima kriminala. To se, kaže, odnosilo na razdoblje prije Radmanova dolaska, ali novi glavni ravnatelj nije – koliko je Vukšiću poznato – ništa učinio da se ti navodi "ili dokažu ili opovrgnu".

U priopćenju, naslovljenom "Radman je povjerovao da je Superman", Vukšić navodi da je glavni ravnatelj na HRT-u uveo samovolju i strahovladu, da "faraonski upravlja Prisavljem", ne ispunjava zadaće, određene Zakonom o HRT-u, te miče sve one koji mu se usude suprotstaviti.

Kao problem navodi i aktualni Zakon o HRT-u, koji je, na prijedlog Kukuriku koalicije, glavnom ravnatelju dao iznimne ovlasti i za financije i za program. "Da bi po ovome zakonu HRT dobro funkcionirao, glavni ravnatelj trebao bi biti Superman - poslovni odlikaš, vrhunski medijski profesionalac i visokomoralna osoba", ističe Vukšić i dodaje kako je Radman očito povjerovao da je doista Superman.

No, po njegovoj ocjeni, on propušta obavljati svoju glavnu zadaću - od HRT-a nije napravio dobru javnu televiziju, HRT se ne pomiče u kvaliteti sadržaja, gubi i ionako slabašan identitet javne televizije, napuštaju ga dokazani profesionalci, a oni koji se usude protestirati zbog lošeg upravljanja, bivaju sankcionirani.

"Na te nepobitne činjenice glavni ravnatelj ne odgovara, već tvrdi da moja malenkost obmanjuje javnost prenošenjem neprovjerenih i neistinitih informacija", kaže Vukšić odgovarajući Radmanu. Radman ga je nedavno pozvao da pokrene "odgovarajuće zakonske postupke" ako ima saznanja o njegovim nezakonitim postupcima ili neispunjavanju zadaća" ili u suprotnom da prestane sudjelovati u obmanjivanju javnosti o navodnim događajima na HRT-u.

Vukšić u priopćenju navodi i da su Radmanov mandat od početka obilježile afere - od sukoba interesa do postavljanja na visoku uredničku poziciju osobe s krivotvorenom biografijom. Po kriterijima koje je tobože postavio na visok nivo predsjednik Vlade Zoran Milanović, Goran Radman trebao je biti smijenjen već nekoliko puta, ističe Vukšić.

Radman, dodaje, poručuje i da njega u ovom trenu ne podržava Hrvatski sabor, nego samo zastupnici Kukuriku koalicije, a javnost je, smatra, dovoljno zrela da ocijeni tko obmanjuje javnost.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL